Необхідні заходи: -пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи, яка займається бджільництвом, у сільській (селищній) раді один раз на рік заснування пасіки; -у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю; -реєстрація пасіки проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи, незалежно від форм власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей; -під час реєстрації пасіки проводиться її обстеження районним органом державної ветеринарної медицини, дані обстежень заносяться в журнал обліку пасік та в 30-ти денний термін видати заявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, що засвідчує факт її реєстрації та ветеринарно-санітарний стан;
Коли ви торкаєтеся людей чи якихось поверхонь, ви накопичуєте потенційно небезпечні мікроорганізми на ваших руках. Зв’язок між миттям рук та поширенням інфекційних захворювань встановили 200 років тому. Проте сьогодні використання води та мила для підтримання гігієни стало звичкою для багатьох. Крім того, часте миття рук може допомогти запобігти передачі бактерій, вірусів та інших небезпечних мікроорганізмів. Хоч сучасні методи дезінфекції є у вільному доступі, ризики отримати інфекції залишаються високими. "Найбільш поширеними є інфекції сечовивідних шляхів та післяопераційних ран, пневмонія та інфекції кровотоку, що можуть передаватись через дотик медичних працівників до пацієнтів. З кожних 100 госпіталізованих пацієнтів, щонайменше, 7 в розвинених і 10 в країнах, що розвиваються, отримують інфекцію саме таким шляхом”.
Процес організації харчування дітей у навчальних закладах складається з: Складання повноцінного раціону харчування; Використання різноманітного асортименту продуктів, що гарантує достатній вміст необхідних мінеральних речовин та вітамінів; Суворого дотримання режиму харчування, що відповідає фізіологічним особливостям дітей різних вікових груп, правильне поєднання його з режимом дня для кожної дитини і режимом роботи закладу;
В центрі громадського здоров’я наголошують, що поки епідемологічний поріг по країні не перевищено. Але в семи областях України інтенсивність захворюваності вище. Це Київська, Житомирська, Чернівецька, Вінницька, Хмельницька, Рівненська і Волинська області. В цьому епідемічному сезоні очікується дві хвилі грипу — перша була у грудні. Вона пройшла відносно легко — тільки 3% хворих госпіталізували, це були переважно діти до чотирьох років. Друга буде в кінці січня — початку лютого. Вона буде складніше — затягнеться на чотири тижні, повідомляє Центр громадського здоров’я. На неї й припаде пік захворюваності.
На даний час вимоги щодо маркування харчових продуктів викладені в ст. 39 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Технічному регламенті щодо правил маркування харчових продуктів», також є національний стандарт України щодо маркування харчових продуктів. Вимоги цих документів не задовольняють потреби сьогодення. Тому й було прийнято рішення щодо створення цього закону. Головна мета закону – захистити споживача, забезпечити його повною інформацією щодо харчового продукту для можливості здійснити свідомий вибір. Інформація має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача, не повинна вводити його в оману щодо властивостей, характеристик, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни або місця походження, способу виробництва харчового продукту, не приписувати харчовим продуктам лікувальні властивості.
Ботулізм - важке харчове отруєння, летальність від якого сягає 20 відсотків. Збудники ботулізму широко поширені в природі і тривалий час можуть перебувати в / ґрунті у вигляді спор та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Більшість харчових продуктів (гриби, овочі, фрукти, зерно, м'ясо, риба і т. п.), які забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Спори витримують кип'ятіння до 5годин (при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються).
На прикордонних з Україною територіях Польщі зареєстровано спалахи високопатогенного грипу птиці. Це особливо небезпечне захворювання, яке дуже швидко передається від хворої до здорової птиці та закінчується 100% загибеллю. До хвороби сприятливі усі види птиці та люди. Клінічні ознаки характеризуються посинінням гребеня та сережок, загальним пригніченням, набряками, ураженням дихальних органів (хрипким диханням) та шлунково-кишкового тракту (діарея). Збудником захворювання є вірус, який має унікальну здатність змінювати свою структуру. Джерелом інфекції являються дикі та синантропні птахи (голуби, ворони, горобці, дикі качки), особливо водоплавні.
З метою забезпечення додержання конституційних гарантій з охорони дитинства, реалізації права дітей на безпечне для життя і здоров’я середовище, збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління президент постановив Кабінету Міністрів України у двомісячний строк забезпечити розроблення проєкту національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі. Ця стратегія має бути спрямована на: • удосконалення підходів щодо формування у дітей та підлітків ключових компетентностей для життя, орієнтованих на сучасні знання та практики з питань безпеки життєдіяльності;
Згідно Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" інгредієнти-алергени, які можуть входити до складу харчового продукту, обов'язково мають бути виділені кольором або шрифтом. Що таке харчова алергія, які продукти можуть її спровокувати? Та чи всім необхідно звертати увагу на відповідні позначки про вміст алергенів? Харчова алергія - відповідь імунної системи на вживання деяких харчових продуктів (алергенів) шляхом прояву зовнішніх або внутрішніх симптомів.
Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997року (розділ VІІ набрав чинності з 20 вересня 2016р) регулює відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів і визначає порядок забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виробляються, перебувають в обігу. Стаття 25. Державна реєстрація потужностей 1. Оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Як повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 1 грудня 2019 року 12,2 тисячам домогосподарств населення Хмельницької області нараховано 37,3 млн. грн. дотаційних коштів за утримання 14,7 тис. голів молодняку великої рогатої худоби. Департамент здійснив зведення відомостей за вересень-листопад 2019 року від органів місцевого самоврядування для виплати відповідної дотації на суму більше 11 млн. грн. Після опрацювання заявок Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і доведення лімітів (розподілу), нараховані кошти Департамент спрямує безпосередньо на рахунки фізичних осіб.
10 грудня директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк провів засідання конкурсної комісії по визначенню переліку суб’єктів господарювання агропромислового комплексу для отримання права на компенсацію за залученими в національній валюті банківськими кредитами. На розгляд комісії були представлені 124 заявки від 57 агроформувань області. Розглянувши представлені документи на участь у конкурсі, 121 заявка була погоджена, по чотирьох заявках надано відмову в зв’язку із невідповідністю умов кредитних договорів Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року №300 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів».
СКАЗ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини (хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських та диких тварин), що характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю. Людина заражається від хворих тварин через покуси або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Потрапивши до рани, вірус може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів. Відпочиваючи зі своїми улюбленцями на природі не слід забувати про можливість контактів з дикими тваринами.