З настанням теплої весняно-літньої пори, з’являється загроза виникнення харчових отруєнь мікробного походження, тому що підвищення температури повітря до 20°С і вище сприяє не тільки збереженню мікроорганізмів, що потрапили на харчовий продукт, а й швидкому їх розмноженню і накопиченню.
Харчові отруєння виникають внаслідок вживання саме тих харчових продуктів, в яких виникло масивне розмноження мікроорганізмів, або їх токсинів.
Всі випадки захворювань пов’язані з споживанням продуктів харчування, виготовлених в домашніх умовах, а саме консервовані м’ясопродукти, гриби, риба сушена, в’ялена та копчена.
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу.
Смертність в Україні від ботулізму досягає 20%. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштети, тушонки, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення.
Клінічна картина захворювання залежить в першу чергу не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив в організм і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому у будь-якому випадку підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний період значно коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. Переважно він становить 12-24 год. Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку – диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія , сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання.
З метою попередження харчових отруєнь раджу Вам:
- ні в якому випадку не купувати консервні продукти домашнього виготовлення та не вживати їх без попередньої достатньої термообробки.
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням.
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогоюмедпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.