В Хмельницькій ОВА відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення

Сьогодні відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного захисту  населення, за дорученням Анатолія Катеренчука, начальника Хмельницької РВА у засідання взяла участь Заряна Попадіна заступниця голови райдержадміністрації.  Захід провів Володимир Юр’єв заступник начальника Хмельницької ОВА, до засідання доєдналися представники профільних підрозділів ОВА, районних військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування, представники благодійних та міжнародних організацій, а також розробники інформаційних технологій у сфері діджитал підтримки ветеранів/учасників бойових дій.

Дане засідання розпочалося з презентації унікального проекту чат – боту «Ветеран Хмельниччини» (тестовий режим), який розроблено з метою впровадження нових механізмів і підходів для вирішення основних проблем ветеранів російсько-української війни, членів їх сімей та родин загиблих, шляхом отримання ними швидких, якісних і доступних послуг, про що розповів керівник маркетингової агенції IMREV та розробник цього сервісу Роман Ужва.

Також на засіданні було обговорено ряд питань, а саме:

-Питання щодо аналізу кадрового забезпечення регіону реабілітологами, психологами, ерготерапевтами.

-Аналіз роботи системи психологічної служби в закладах освіти. Обговорили пропозиції, щодо покращення її роботи в умовах воєнного стану.

-Інформування, щодо потреб існуючих навчальних програм та програм підвищення кваліфікації для населення області.

-Питання, щодо стану готовності ветеранських хабів до початку роботи.

-Обговорення проєктів обласних програм, що стосуються підтримки внутрішньо переміщених осіб у Хмельницькій області на 2024-2025 роки. А також щодо соціальної підтримки ветеранів війни, членів сімей загиблих ветеранів війни, членів сімей загиблих захисників та захисниць України.

-Визначення пріоритетних напрямків співпраці з міжнародними організаціями у 2024 році та їх потенційні можливості щодо підтримки населення області.

-Організація роботи із дітьми загиблих військовослужбовців та цивільного населення службами у справах дітей ТГ та РВА.

Заряна Попадіна ознайомила з роботою ветеранського хабу, який був створений у жовтні  цього року при Хмельницькій РВА, а саме: “Відділом підтримки ветеранів та членів їх сімей надано 59 консультацій різного напрямку (працевлаштування, пільги, допомога у вирішені побутових питань, навчання і перекваліфікація, відновлення документів і т.д.); проведено 19 психологічних координацій (в тому числі і перенаправлення на стаціонарне лікування) та 25 психологічних консультацій; здійснено 55 юридичних супроводів та координацій (написання заяв, запитів, рапортів). Постійне інформування ветеранів та членів їх сімей відбувається на сайті Хмельницької РВА та сторінці Відділу ветеранів та членів їх сімей у соціальній мережі фейсбук,  інстаграм та телеграм. Всебічна підтримка учасників бойових дій є одним із найбільш пріоритетних завдань. Адже в Україні, зокрема і в нашому регіоні існує надзвичайно велика потреба в напрацюванні певних концепцій, які мають сприяти адаптації учасників бойових дій в суспільстві під час війни і після повернення їх до мирного життя”.

Відтак, за результатами наради були сформовані відповідні доручення, щодо організації та проведення навчань фахівців центрів зайнятості для роботи з учасниками бойових дій та ветеранами.