14 червня – Всесвітній день донора крові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щороку 14 червня країни всього світу відзначають Всесвітній день донора крові.

Це привернення уваги громадськості до питання про потреби людства в безпечній крові та її компонентах або препаратах, і висловлення подяки донорам крові за те, що вони здають кров і допомагають рятувати життя людей.

Донорська кров — це цінний ресурс, як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги. Завдяки їй пацієнти з небезпечної для життя патологіями можуть жити довше і мати більш високу якість життя. Донорська кров також може бути необхідна при складних медичних і хірургічних процедурах. Переливання крові має життєво важливе значення при лікуванні поранених в умовах надзвичайних ситуацій будь-якого типу (природні катастрофи, аварії, збройні конфлікти і т.д.) і грає найважливішу роль при наданні акушерської та перинатальної допомоги.

Служба крові є однією з основних складових ефективної системи охорони здоров’я.

В цей день мільйони людей завдячують своїм життям тим, кого вони можуть ніколи не зустріти – донорам, які здають свою кров добровільно і без будь-яких винагород.

Корисно знати.

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років.

Напередодні здачі крові, ввечері, необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.

Через 15 хв після донації необхідно випити солодкий чай, поїсти печива  та відпочити.