15 липня – День українських миротворців.

Щороку 15 липня Україна відзначає День миротворців, присвячений учасникам миротворчих організацій. З початком повномасштабної війни всі миротворчі місії були відкликані за указом президента. Але ми не забули подвиги наших військових для встановлення миру на Землі.

День українських миротворців був встановлений Верховною Радою 2013 року для “визнання мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій ООН, ОБСЄ і НАТО та забезпечення збереження пам’яті пам’яті героїв-миротворців”.

День українських миротворців – історія та значення свята

Дату свята обрано на честь першої участі України в миротворчій операції в Боснії 15 липня 1992 року. Тоді й почалася історія участі участі українських миротворців у міжнародних операціях.

За 30 років 45 тисяч добровольців ЗСУ взяли участь у 27 міжнародних організаціях із підтримання миру. До повномасштабної війни близько 55 військових загинули в різних регіонах планети.

Щирі вітання із Днем українських миротворців! Ваша робота – вкрай важлива для збереження миру на нашій планеті.

Балкани, Африка, Близький схід… Наші миротворці заслужено набули слави справедливих воїнів. Коли російський агресор вторгся на нашу землю, українські воїни-миротворці стали на її захист.

Вони проявляють героїзм на суходолі, успішно протистоять ворогу у повітряних боях, показують світу нескореність та справжній дух Українського народу.

Низький уклін всім, хто брав участь у миротворчих операціях, й особливо тим, хто сьогодні в “гарячих точках” нашої передової зупиняє окупантів, наближає мир, спокій та перемогу України.

Слава українським миротворцям!