18 листопада – День сержанта Збройних сил України

Свято встановлено Указом Президента України №153/2019 від 19 квітня 2019 року.
У цей день ми вшановуємо відданість військовій справі та професіоналізм сержантів і старшин Збройних Сил України, їхні мужність і героїзм у боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України.

В системі Збройних Сил України сержантський склад несе на собі найрізноманітніший спектр завдань — від навчання і виховання особового складу, до виконання безпосередньо бойових завдань, організації і обслуговування техніки, забезпечення матеріально-технічних та тилових питань. Сержант є помічником офіцера та молодшим командиром. Також сержанти є беззаперечними лідерами для солдата, зразком для підлеглих, опорою для командирів. Вони безпосередньо управляють підрозділами первинної ланки і підпорядкованим особовим складом, навчають солдатів та відповідають за їх життя, морально-психологічний стан та готовність до виконання завдань за призначенням.

Роль сержантів у сучасному війську є надзвичайно важливою. Лідерські якості, знання, вміння, особистий приклад і професіоналізм кожного — це неодмінна і одна з найголовніших запорук високої боєздатності Сухопутних Військ та успішного виконання службових і бойових завдань. Тому розвиток сержантського корпусу — ключовий пріоритет реформування та розвитку Збройних Сил України.

Щиро вітаємо з професійним святом всіх, хто входить до складу сержантського корпусу, і дякуємо за вірність військовій присязі. Вічна пам’ять і слава всім військовослужбовцям, які віддали своє життя за Україну.