23 серпня – День Державного прапора України

23 серпня, напередодні Дня Незалежності, ми щороку  відзначаємо День Державного Прапора України.

         Це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Церемонія підняття прапора в кожного українця викликає найкращі патріотичні почуття та гордість за свою Батьківщину.

         Прапор – символ слави багатьох поколінь українців, він пов’язує воєдино трудові подвиги і бойові перемоги, наукові відкриття та культурні досягнення.

Цей день – один з найбільш знакових свят в історії України. Сьогодні ж, у воєнний час, має особливу й тотальну значущість для кожного з нас!

Ставлячись з повагою до державних символів України, ми віддаємо дань пам’яті героїчного минулого країни, шануємо непорушний зв’язок часів і спадкоємність поколінь, дбайливо зберігаємо культурні традиції українського народу. 

         Віримо, що, дивлячись на полотнище прапора, кожен українець – як житель Великої країни – відчуває гордість за свою Батьківщину, за свій Великий народ.

Від усього серця бажаємо Вам, щоб наше майбутнє стало переможним! Життя хай  завжди буде яскравим і багатим, як кольори нашого Державного стягу: синім і мирним, як небо, та жовто-золотистим, як пшеничні поля України! Доброго здоров’я, добробуту і щастя кожній родині!

 

Довідка. Свято встановлено згідно з указом Президента від 23 серпня 2004 року для вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

18 вересня 1991 Президія Верховної Ради України постановою «Про прапор України» надала синьо-жовтому прапору статус офіційної символіки країни. 28 січня 1992 Верховна Рада України прийняла постанову «Про затвердження Державним прапором України Національного прапора».

Під синьо-жовтим прапором в Україні зустрічають іноземних гостей, військовослужбовці приймають присягу, працюють українські посольства, він вивішується в ООН.

Цікаві факти про український прапор

1. Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення – він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гамму кольорів.

2. Китайська художниця Мао Мао в 1992 році попросила першого президента України Леоніда Кравчука поміняти розташування кольорів на прапорі. Таке поєднання, на думку Мао, символізувало біди для держави.

3. У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищої вулкана – Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота – 6872 метри.

4. Серед прапорів слов’янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору на полотнах.