5 вересня – Міжнародний день благодійності

«Світло потрібно мати з собою, в собі, щоб освітити темряву для всіх, що стоять на дорозі, щоб вони, побачивши світло, знайшли його в собі та пішли б своєю дорогою, не стоячи в темряві, наче не відаючи, куди йти»

Мікалоюс Чюрльоніс, литовський художник та композитор

 

5 вересня у всьому світі відзначають Міжнародний день благодійності, затверджений Генеральною Асамблеєю ООН 17 грудня 2012 року «з метою заохочення діалогу між людьми, що належать до різних цивілізацій, культур і релігій, а також солідарності зі знедоленими».

Питання благодійності в Україні стало ще більш актуальним із початком російської агресії. Війна об’єднала українців задля спільної мети – перемоги над ворогом.

Благодійність направлена не тільки на вирішення окремих проблем: допомога сиротам, хворим, бездомним. Але це ще й допомога у відбудові пам’ятників історії, храмів, придбання обладнання для закладів освіти і лікарень, підтримка наших захисників.

Дуже не просто жертвувати своїми інтересами, співчувати комусь, поспішати на допомогу.
Це і є виявом людяності, на який в наш час, на жаль, здатен не кожен. Напевно саме через це благодійність завжди поважалася і вважалася найвищою людською чеснотою.