9 ЧЕРВНЯ– МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ АРХІВІВ

 

Міжнародний день архівів (International Archives Day), що відзначається щорічно 9 червня, був заснований Міжнародною радою архівів (МСА, International Council on Archives, ICA) у листопаді 2007 року на Генеральній асамблеї в Квебеку (Канада). Дата для свята була обрана не випадково – саме в цей день в 1948 році рішенням ЮНЕСКО і під її егідою було засновано МСА. Дата утворення цієї організації і була визначена як Міжнародний день архівів, а перше відзначення цього дня, що пройшло в 2008 році, стало одночасно і 60-ю річницею МСА. Міжнародна рада архівів – професійна організація світового архівного співтовариства, сприяє збереженню, розвитку і використанню світового архівної спадщини. Вона є нейтральною неурядовою організацією, що фінансується її членами з багатьох архівів по всьому світу. На сьогоднішній день в МСА близько 1500 членів з більш ніж 190 країн.

Діяльність організації спрямована на вирішення питань ефективного управління архівами та збереження, обробки та використання архівної спадщини у світі через встановлення міжнародних стандартів та підвищення кваліфікації архівістів, а також забезпечення доступу до архівів через здійснення діалогу між архівістами, політиками, підприємцями і простими користувачами архівів.

День архівів – це не тільки професійне свято всіх працівників даної галузі, а й пам’ятна дата, встановлена для залучення уваги широкої громадськості та осіб, які приймають рішення, до досягнень і проблем архівної справи.

Інформація з мережі Інтернет