“Безмитне ввезення енергетичного обладнання дозволить бізнесу швидше і дешевше реалізувати проекти не лише для забезпечення власних потреб, але й для зменшення дефіциту в системі”, — Юлія Свириденко

Верховна Рада України звільнила від податку на додану вартість та ввізного мита імпорт енергетичного обладнання. Законопроєкти №11258 і №11259, якими вносяться зміни, відповідно, до Податкового та Митного кодексу депутати підтримали в цілому на засіданні 16 липня 2024 року.

«Відновлення енергетичних спроможностей до початку опалювального сезону — питання номер один на порядку денному Уряду. Нещодавно ми представили комплексний пакет підтримки для громадян та бізнесу для відновлення енергетичних потужностей, знищених росією, будівництва нової розподіленої генерації та реалізації проєктів, які допоможуть забезпечити власні потреби у енергозабезпеченні. Зокрема анонсували безмитне ввезення енергетичного обладнання. Тому вдячна парламентарям, що підтримали цю ініціативу. Це можливість для бізнесу дешевше завозити обладнання, аби швидше і дешевше реалізувати проєкти не лише для забезпечення власних потреб, але й для зменшення дефіциту в системі”, — зазначила Юлія Свириденко.

При підготовці податкових і митних пільг враховували спроможності українських виробників забезпечувати певну частку попиту.

В перелік енергетичного обладнання, яке можна буде імпортувати з пільгами, увійшло обладнання для теплової, сонячної, вітрової, гідро- і газової генерації.

Це звільнення від оподаткування ухвалене на час дії воєнного стану, але не більш як до 1 січня 2026 року. Зміни наберуть чинності після підписання ухвалених законів Президентом України.