Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Сьогодні Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування розглянув проект бюджету на 2025 та надав свої висновки.
Про це повідомив народний депутат Віталій Безгін.
За його словами, Комітет підтримав пакет пропозицій Мінрегіону, зокрема і щодо відновлення ДФРР.
Знаємо, що попереду непроста дискусія, але без цього інструменту важко говорити про регіональний розвиток. Вочевидь, у разі успішного голосування за цю пропозицію, нам також необхідні зміни до Бюджетного Кодексу- прокоментував Віталій Безгін .
Також члени Комітету підтримали пропозиції Мінрегіону щодо збільшення видатків для забезпечення військової логістики, а також видатків на ремонт місцевих доріг.
Крім того, підтримані пропозиції місцевого самоврядування щодо збереження 64% ПДФО в громадах та пропозицію щодо списання середньострокових боргових зобов’язань часів Януковича.
Дивна ситуація, оскільки ще минулого року ми давали доручення уряду знайти відповідний механізм. Уряд доручення не виконав, – зазначив народний депутат.
Комітет також підтримав пропозицію щодо збереження реверсної дотації.
Не голосував за неї, оскільки де-факто на угоду обмеженій кількості заможних громад, ми поставили себе в слабку переговорну позицію щодо повернення ДФРР. У підсумку ризикуємо лишитись без усього. За поточної конструкції збереження реверсу не має шансів, але ставить під ризик інші інструменти для громад, – вважає Віталій Безгін.
Він також повідомив, що в бюджеті наступного року запропоновано утворити нову субвенцію з підтримки міжнародного співробітництва органів місцевого самоврядування в розмірі 2 млрд грн.
Відповідний висновок та правки спрямовані на розгляд Бюджетного Комітету.
Як повідомлялося, 13 вересня Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік і відправив його на розгляд до Верховної Ради.