Донорство крові цілком безпечне та навіть корисне для здоров’я. Вся процедура займе усього годину часу, але дуже ймовірно врятує чиєсь життя.
Як підготуватись до донації:
➱ Кров здають у першій половині дня. Напередодні варто виспатись та не перевтомлюватись.
➱ За три дні до здавання крові відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують згортання крові).
➱ За 48 годин до донації не слід вживати алкоголь та будь-які медикаменти. Якщо курите, то краще утримайтесь від цієї шкідливої звички за 2 години перед здачею крові і протягом 2 години після.
➱ Впродовж доби перед здачею крові необхідно дотримуватися нескладної дієти й відмовитись від:
‐ молочних продуктів;
‐ яєць;
‐ м’яса, ковбас, копчених виробів;
‐ смажених, солоних, гострих страв;
‐ снеків і фастфуду;
‐ шоколаду, халви;
‐ цитрусових, авакадо, бананів.
➱ Основу вашого меню мають становити складні вуглеводи: каші, макарони з твердих сортів пшениці, картопля (печена або варена) та цільнозерновий хліб. Жири краще вживати лише рослинні – м’ясо та рибу нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.
➱ Зранку перед донацією слід легко поснідати – наприклад, кашею на воді та солодким чаєм із печивом. А от каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.
➱ Після здачі крові, за можливості, уникайте суттєвих фізичних навантажень та не вживайте алкоголь протягом 12 годин. Вдосталь їжте і пийте побільше рідини.
Джерело: МОЗ