Держрибагентство: Як використати мул і донні відкладення з рибогосподарських водойм для покращення стану ґрунтів?

До уваги голів громад, орендарів ставків, аквакультурників та агровиробників! Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм пропонує вашій увазі Рекомендації з використання донних відкладень із рибогосподарських водойм для поліпшення стану сільськогосподарських угідь та відновлення земель, пошкоджених під час воєнних дій, які розробили науковці ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» за підтримки Програми USAID АГРО.

Провівши дослідження проб мулу зі ставків у різних областях України, розробники Рекомендацій з’ясували, що за вмістом основних елементів удобрення донні відкладення не поступаються, а подекуди переважають за показниками органічні добрива.

Донні відкладення можуть застосовуватися як добриво, ґрунтополіпшувачі й матеріал для проведення робіт із рекультивації та структурної меліорації земель, а також для виробництва органічних добрив.

Нагадуємо, що на території Хмельницької області знаходиться понад 2900 ставків. Видалення мулу не лише покращить стан водойм та сприятиме розвитку аквакультури, але й може стати цінним ресурсом для відновлення пошкоджених внаслідок російської агресії земель.

Очистимо водойми, покращимо стан ґрунтів та відновимо Україну разом!