Легіонельоз – це небезпечно!

Легіонельоз (хвороба легіонерів) – небезпечне інфекційне захворювання, що викликається збудником Legionella pneumophila та характеризується ураженням легень.

Симптоми захворювання починаються гостро з появи вираженої слабкості, інтенсивного головного болю, втрати апетиту, іноді діареї. На початковому етапі немає ознак ураження дихальних шляхів. Через добу від початку появи перших симптомів, відбувається різке підвищення температури тіла до 39-40⁰С, задишка і сильний сухий виснажливий кашель. Деякі пацієнти скаржаться на кровохаркання, болі в м’язах і суглобах. У рідкісних випадках можливі дезорієнтація в просторі, марення, галюцинації. У 30% випадків дихальна недостатність може призвести до смертельного результату.

Шлях передачі захворювання – повітряно-крапельний, тобто для того, щоб до організму людини потрапили легіонели, необхідно вдихнути заражене повітря, в якому знаходяться бактерії. Це може бути потік водного аерозолю: душ, фонтани, повітря з кондиціонеру тощо. Передача патогена може здійснюватися і при контакті з зараженим вологим ґрунтом. В цьому випадку зараження відбувається при роботі в саду або використанні зараженого ґрунту в домашніх умовах (наприклад, для пересадки рослин).

Основними зонами ризику потенційного розмноження збудника легіонельозу є централізовані системи кондиціонування повітря з водяним охолодженням, системи холодного та гарячого водопостачання, вихрові плавальні басейни та джакузі масового користування в аквапарках, спортивно-реабілітаційних центрах, фітнес- та спа-центрах, а також в офісних, торгових, виставочних та інших центрах, де окрім прямого призначення обладнання виконує декоративні та демонстраційні функції, фонтани, зволожувачі повітря, душові установки тощо.

Актуальність цієї хвороби все зростає, що пов`язано з повномасштабною агресією росії та різким збільшенням внутрішньо переміщених осіб,  їх перебуванням у центрах прийому. Саме у таких місцях скупчення людей найкраще реалізується аерозольний механізм зараження через кондиціонери чи вентиляційні системи.

Єдиний дієвий спосіб захистити людей від небезпеки – це профілактика, яка в основному зводиться до контролю за станом потенційно небезпечних водних об’єктів і систем водопостачання, а також скорочення часу  перебування в приміщеннях із потужними системами кондиціювання повітря,своєчасною заміною фільтрів в кондиціонерах.

Беручи до уваги шляхи поширення інфекції та з метою вивчення можливої циркуляції збудника на території області, лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” може проводити лабораторні дослідження на легіонельоз методом ПЛР зразків (вода, змиви із душових, змиви із фільтрів кондиціонерів).