Мінцифра вперше виміряє рівень цифровізації у громадах: як це працюватиме

Мінцифра за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, та «Делойт» вперше визначатиме рівень цифрових послуг і розвитку діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України. 

Індекс цифрової трансформації громад України допоможе визначити рівень цифрових послуг і стан діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України, а також дозволить виокремити пріоритетні напрями цифрового розвитку й системного впровадження інструментів е-урядування, е-комерції тощо.

«Індекс – це перший такий досвід в Україні, що дозволить оцінювати й покращувати стан локальної цифрової інфраструктури. Рішення, ухвалені на державному рівні, впливають на цифрову трансформацію громад, і навпаки — з рішень на місцях починається комплексний розвиток держави. Тому ми раді презентувати Індекс як інструмент позитивної цифрової трансформації регіонів», — заявив Олексій Кулеба, заступник голови Офісу Президента України

Структура Індексу відповідає стратегічним цілям Мінцифри, а також враховує світовий досвід цифрової трансформації та нормативні документи, що регулюють цифровізацію на загальнодержавному рівні.

«Індекс цифрової трансформації громад допоможе сформувати дорожні карти для кожної громади, щоб посилити та пришвидшити розбудову цифрової держави. Індекс базується на комплексній методології, яка містить 65/78 показників, що охоплюють 5 категорій: цифрову економіку, послуги та інфраструктуру, а також цифрові навички та цифровізацію в органах місцевого самоврядування. Індекс продемонструє цифровий розвиток громад та ступені готовності до цифрової трансформації. Результати вимірювання дозволять громадам побачити сильні та слабкі сторони і, відповідно, розвивати цифрові послуги, потрібні в їхньому регіоні. А також цифрову освіту, цифрову економіку і навіть зможуть залучати інвестиції під актуальні локальні проєкти», — зазначила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Таким чином, для вимірювання рівня цифровізації в громадах буде використано Базовий (для малих та середніх ТГ) та Розширений Індекси (для значних та великих ТГ), кожен з яких містить 5 однакових блоків, але з різною кількістю індикаторів — 65 та 78 відповідно.

Основні блоки Індексу:

  • Цифрова економіка.
    У цьому блоці оцінюватиметься спроможність територіальної громади забезпечувати розвиток галузі інформаційних технологій, сприяти формуванню розвинутої ІТ-екосистеми на території власної ТГ

  • Розвиток цифрових навичок населення
    Група охоплює показники підвищення рівня цифрової грамотності та підтримки громадян, які мають бажання розвиватися в галузі ІТ

  • Цифрова інфраструктура
    У блоці йтиметься про наявність та функціонування інфраструктури для населення задля поширення цифровізації й безпечного функціонування

  • Цифровізація публічних послуг
    Блок міститиме показники забезпечення надання послуг ТГ через цифрові канали з дотриманням високого рівня зручності, омніканальності, простоти, безпечності тощо

  • Цифрова трансформація органів місцевого самоврядування
    У категорії оцінюватиметься підтримка функцій прямої демократії, створення інструментів забезпечення внутрішнього функціонування ОМС, цифровізації всередині ОМС

«Я впевнений, що Індекс цифрової трансформації допоможе Україні вийти на новий рівень розвитку громад. А Швейцарія завжди буде поруч, щоб підтримати зусилля щодо цифровізації», — зазначив Андреас Хубер, директор Швейцарської агенції з розвитку співпраці Посольства Швейцарії в Україні.

За результатами дослідження буде визначено рівень цифрової зрілості територіальної громади — від стартового до трансформаційного.

«Фонд Східна Європа вже вісім років системно працює над цифровою трансформацією громад. Гордий, що цифровими інструментами, які були розроблені за підтримки Швейцарії, користуються близько половини громад України. Сьогодні разом з Мінцифрою ми надаємо громадам ще один важливий інструмент — інформацію. Віримо, що Індекс допамагатиме їм у поглибленні цифровізації та зростанні», — підкреслив Віктор Лях, Президент Фонду Східна Європа.

Результати вимірювання Індексу будуть корисними для:

  • Мешканців/ок і потенційних мешканців/ок громади
  • Органів державної влади
  • Бізнесу
  • Очільників/ць територіальних громад та представників/ць органів місцевого самоврядування
  • Інвесторів та донорів
  • ЗМІ, громадських об’єднань та дослідників

«Хоча “Делойт” у світі є найбільшою компанією, що надає консалтингово-аудиторські послуги, “Делойт” в Україні — це насамперед українська компанія, яка залучає наш міжнародний досвід та ресурси задля розбудови економічно потужної, динамічної, європейської України. Водночас ми активно співпрацюємо як з центральною владою, так і з громадами та органами місцевого самоврядування. У цьому сенсі проєкт зі створення Індексу цифрової трансформації був ідеальною точкою для спрямування наших зусиль: тут поєдналися чітка та зрозуміла трансформаційна мета, партнерство з Мінцифрою, яке відоме своєю орієнтацією на результат, а також жива взаємодія з конкретними громадами з різних регіонів нашої країни», — розповів Єгор Григоренко, партнер, керівник департаментів консалтингу та управління ризиками «Делойт» в Україні.

Детальніше ознайомитися зі структурою та методикою Індексу можна українською та англійською мовами.

Якщо у вас є рекомендації, будь ласка, пишіть на hello@thedigital.gov.ua з темою листа «Індекс ЦТ громад».