На території Хмельницької області розпочато кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

18 вересня 2023 року на території Хмельницької області розпочато кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, шляхом ручного розкладання принад з вакциною за межами населених пунктів на узліссях, узбіччі доріг, біля річок, сільськогосподарських угідь.
Залучені до проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу спеціалісти ветеринарної медицини, мисливського господарства, поліції, ДСНС, працівники громад. Загалом, вакциною заплановано охопити територію у 16,44 тис. км² на якій буде розкладено 411 тисяч доз.
Пероральна вакцина — це принада, яка має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. Усередині — желеподібна капсула з вакциною проти сказу. При поїданні дикою твариною таких приманок, капсула з вакциною прокушується і вакцина витікає в ротову порожнину на слизові оболонки — таким чином відбувається вакцинація диких м’ясоїдних тварин.
Заходи з пероральної вакцинації спрямовані на забезпечення стабільної епізоотичної ситуації щодо сказу тварин в області завдяки запобіганню поширення збудника серед диких м’ясоїдних тварин, тому у разі виявлення брикетів з вакциною прохання не руйнувати їх, не брати в руки та не переміщати на інші місця.