Патронатна сім’я – сучасна альтернатива сімейному вихованню

Патронатна сім’я – це спеціально підготовлена сім’я, яка тимчасово бере на виховання дитину, що опинилася в складних життєвих обставинах і потребує соціально-психологічної підтримки.

Патронатні вихователі надають дитині захист, турботу та виховання до тих пір, поки вона не зможе повернутися в біологічну сім’ю або поки для неї не буде знайдене постійне місце проживання.

Патронатні сім’ї відіграють важливу роль у системі захисту прав дітей, надаючи необхідну підтримку дітям у кризових ситуаціях, забезпечує тимчасовий прихисток і підтримку дітям, які потребують негайної допомоги. Вона не лише задовольняє базові потреби дітей, а й сприяє їхньому психологічному відновленню та соціальній інтеграції.

В  Хмельницькому районі функціонує 3 патронатні сім’ї, до яких влаштовано 5 дітей, які опинилися в  складних життєвих обставинах (Городоцька міська рада,  Ярмолинецька селищна рада, Летичівська селищна рада). Кожна з цих сімей забезпечує необхідний захист, підтримку, та реабілітацію дітям, допомагаючи подолати кризові ситуації.