Підйомна допомога та добові при переїзді на нове місце служби

?Хто має право на підйомну допомогу?
Військові, які проходять службу за контрактом, кадрову службу, за призовом осіб офіцерського складу ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту,
Важливо! Мобілізовані не мають права на таку виплату.
?У яких випадках виплачується?
При переїзді військового на нове місце служби в інший населений пункт після призначення на посаду або зарахування на навчання до вищих військових навчальних закладів, термін навчання в яких шість місяців і більше, або у зв’язку з передислокацією військової частини.
?У якому розмірі?
Підйомна допомога – в розмірі місячного грошового забезпечення на військовослужбовця і 50 відсотків місячного грошового забезпечення на кожного члена сім’ї, який переїхав з ним на нове місце служби.
Добові, встановлені Урядом для працівників, які перебувають у відрядженні, за кожний день перебування в дорозі на військовослужбовця та кожного члена його сім’ї, який переїхав разом з ним.
Розмір підйомної допомоги обчислюється виходячи з посадового окладу, окладу за військовим званням та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, установлених за новим місцем служби на дату, коли військовослужбовець приступив до виконання обов’язків за посадою (зарахований на навчання), або на дату прибуття до нового місця дислокації військової частини, на членів сім’ї — на дату реєстрації рапорту військовослужбовця про виплату підйомної допомоги на членів сім’ї військовослужбовця, які переїхали з ним до нового місця служби.
?Хто і коли виплачує?
Виплата здійснюється за новим місцем служби (навчання) за наказом командира (начальника) військової частини (військового навчального закладу) із зазначенням нарахованої суми виплат.
У наказі зазначаються дата та номер наказу про призначення військовослужбовця на військову посаду (зарахування на навчання), дата, коли він приступив до виконання обов’язків за посадою, дата вибуття з попереднього місця військової служби та прибуття на нове місце служби (на нове місце дислокації військової частини).
Військовослужбовцям, які на дату прибуття до іншого населеного пункту перебувають у розпорядженні відповідного командира, підйомна допомога та добові виплачуються після призначення на посади та вступу до виконання посадових обов’язків за новим місцем військової служби в цьому населеному пункті.
Наказ про виплату підйомної допомоги й добових на військовослужбовця та членів його сім’ї готується службою персоналу військової частини.
Важливо Підйомна допомога та добові не виплачуються на членів сім’ї військового, які переїхали в пункт перебування його в розпорядженні відповідного командира. У такому разі підйомна допомога виплачується після призначення військового на посаду або після зарахування на навчання у військовий навчальний заклад, термін навчання в якому шість місяців і більше.
?Який порядок виплати?
Виплачується на підставі наказу командира військової частини після рапорту військового. У наказі зазначається нарахована сума до виплати та чи є дружина (чоловік) військовослужбовцем.
За необхідності командир може організувати перевірку достовірності даних про переїзд членів сім’ї військовослужбовця до його нового місця служби.
Для цього створюється комісія, а результати оформлюються актом перевірки.
Важливо! Якщо дружина і чоловік є військовими, то підйомна допомога на кожного з них виплачується за новим місцем їхньої служби, а на членів сім’ї — з місячного грошового забезпечення одного з них (за їхнім бажанням).
?Як оплачуються добові?
За кожний день перебування в дорозі військового та кожного члена його сім’ї, які переїхали на нове місце служби, за умови надання проїзних документів. День вибуття та день прибуття рахуються як дві доби. За відсутності проїзних документів добові виплачуються з розрахунку за одну добу переїзду.
?Скільки разів можна отримати підйомну допомогу?
Не більш як за два переїзди протягом календарного року, пов’язані з призначенням на посади чи передислокацією військової частини (підрозділу).
?Коли звертатися за виплатою?
Виплата здійснюється протягом трьох років із дня виникнення права на отримання.