Попри війну трансформація закладів освіти Хмельниччини триває

Реформа старшої профільної школи є нагальною вимогою сучасного етапу розвитку всієї освітньої системи України та однією з передумов її європейського майбутнього.

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» з 2027 року в Україні почнеться реалізація реформи профільної середньої освіти. Її мета – індивідуалізувати освіту в старшій школі та наблизити її до потреб кожного учня, які зможуть обирати напрям навчання, курси та предмети, а школи проводитимуть якісну профорієнтаційну роботу. Передбачено запровадження 3-річної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями: академічним (із поглибленим вивченням предметів і курсів для здобуття вищої освіти) та професійним (орієнтованим на здобуття професії згідно з потребами ринку праці).

Усі освітні установи та заклади нашої області працюють над змінами з метою створення мережі великих академічних ліцеїв, у яких старшокласники зможуть обирати освітній профіль із поглибленою профорієнтаційною підготовкою.

Зокрема, у мережі освіти Хмельниччини є три ліцеї обласної комунальної власності, засновником яких є Хмельницька обласна рада: Кам’янець-подільський ліцей «Славутинка», Славутський та Хмельницький ліцеї.

Департамент освіти та науки обласної державної адміністрації, у тісному зв’язку з керівництвом закладів працює над трансформацією ліцеїв, формуванням освітньої траєкторії учнів, удосконаленням напрямів підготовки та підтримує ефективне функціонування цих освітніх закладів.

При формуванні мережі ліцеїв враховується необхідність забезпечення виконання Стратегічного плану розвитку мережі закладів загальної середньої освіти, затвердженого рішенням Хмельницької обласної ради від 21 грудня 2018 року № 44-23/2018.

Формування мережі класів цих ліцеїв здійснюється керівниками навчальних закладів з урахуванням черговості трансформації закладів галузі освіти області, створення органами місцевого самоврядування старшої профільної школи, принципів доцільності формування кількості класів та раціонального розподілу коштів освітньої субвенції та обласного бюджету відповідно до законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», Положення про ліцей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2021 року № 1062.

Наявність гімназій у структурі усіх ліцеїв дає наразі право навчальним закладам до 01 вересня 2027 року провадити освітню діяльність з метою отримання здобувачами освіти документа про базову загальну середню освіту.

Здійснено ряд організаційно-управлінських заходів для реалізації реформи освіти.

Так, у 2024 році Кам’янець-Подільський ліцей «Славутинка» припинив набір учнів до 5 класу з 01 вересня 2024 року, що стало черговим кроком для переходу навчального закладу до структури старшої профільної школи з 01 вересня 2027 року.

Хмельницький та Славутський ліцеї також вдалися до необхідних кроків щоб забезпечити нормативну чисельність учнів відповідно до завдань Стратегічного плану розвитку мережі закладів загальної середньої освіти з 01 вересня 2027 року. Хмельницький ліцей у 2024 році змінив підхід до набору учнів та здійснив набір виключно до шести десятих класів, які охоплюють біолого-хімічний, суспільно-гуманітарний, фізико-математичний, лінгвістичний, економічний профілі та профіль іноземної філології. Славутський ліцей, в межах виконання Стратегічного плану розвитку мережі закладів загальної середньої освіти–об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області, припинив набір до 7 класу.

Системна трансформація галузі для забезпечення нової якості освіти на всіх рівнях, від дошкільної – до вищої освіти, дозволить сформувати суспільно активних громадян, здатних забезпечити економічне зростання і культурний розвиток нашої країни.

Джерело: сайт Хмельницької ОВА