Про забезпечення у 2024 році санаторно курортним лікуванням осіб, позбавлених волі внаслідок агресії РФ

Міністерство соціальної політики України з метою підвищення у 2024 році порівняно з минулим роком рівнящодо забезпечення путівками, пільговим санаторнокурортним лікуванням або компенсацією осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (далі – постраждалі особи),звертається з наступним.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 187 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 04.02.2023 № 120), прийнятою на виконання статті 4 Закону України „Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” (далі – Закон), затверджено Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян та виплати їм компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 2 Порядку за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою КПКВК 2507110 „Соціальний захист осіб з інвалідністю”,
постраждалі особи забезпечуються пільговим санаторно-курортним лікуванням або
виплатою компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування (далі-компенсація).

Постраждалі особи мають право на пільгове санаторно-курортне лікування строком на 18 календарних днів або на одержання компенсації не пізніше ніж через 12 місяців після звільнення з місць несвободи (пункт 10 Порядку).

Для цього постраждалій особі необхідно подати заяву разом з необхідними документами, перелік яких визначено Порядком, до органу соціального захисту
населення або уповноваженим посадовим особам виконавчого органу сільської,
селищної, міської ради або районної військової адміністрації чи посадовим особам
центру надання адміністративних послуг.

У 2024 році граничну вартість путівки (ліжко-дня) за надання послуг із пільгового санаторно-курортного лікування постраждалих осіб установлено у розмірі 14 994,0 (833,0) грн з податком на додану вартість (наказ Мінсоцполітики від 19.04.2024 № 197-Н ,,Про встановлення граничної вартості путівки (ліжко-дня) у 2024 році”).