У І півріччі 2024 року найбільший фінансовий ресурс обласного бюджету було спрямовано на галузі «освіта» та «соціальний захист»

У І півріччі обласною військовою адміністрацією здійснювалась робота по забезпеченню стабільного функціонування бюджетних установ та закладів комунальної форми власності.

Зокрема, найбільший фінансовий ресурс обласного бюджету було спрямовано на галузі «освіта» та «соціальний захист». Медичні заклади фінансуються з державного бюджету через Національну службу здоров’я України. Разом з тим, оплата за спожиті комунальні послуги та енергоносії медичних установ профінансовані за рахунок коштів обласного бюджету.

Видатки обласного бюджету по загальному фонду виконано за І півріччя поточного року у сумі 1,08 млрд грн, що становить 100,2% до І півріччя 2023 року.

Завдяки вжитим заходам по наповненню доходної частини бюджету та ефективному використанню бюджетних коштів: своєчасно виплачується заробітна плата працівникам бюджетних установ, забезпечено оплату за спожиті бюджетними установами та організаціями енергоносії та комунальні послуги,проведено оплату видатків на придбання продуктів харчування та медикаментів, інших витрат, що забезпечують виконання бюджетними установами своїх функцій.

У зв’язку із вилученням до державного бюджету надходжень ПДФО від грошового забезпечення військовослужбовців, обласний бюджет у поточному році очікувано недоотримає більше 600 млн. гривень. Вказане призвело до прийняття обласного бюджету на 2024 рік з дефіцитом на захищені статті видатків майже на 200 млн. гривень. Але був регенерований фінансовий ресурс для ліквідації дефіциту, збільшення фонду оплати праці працівникам бюджетних установ, видатків на енергоносії, забезпечення видатків на стипендії, продукти харчування та медикаменти.

Крім того, з метою завершення будівництва корпусу Хмельницької обласної дитячої лікарні та будівництва повноцінного сховища в цьому закладі, обласною військовою адміністрацією ініційовано перед Міністерством охорони здоров’я України питання виділення коштів з державного бюджету на вказану мету.

Даний заклад є надкластерним закладом охорони здоров’я спроможної мережі Хмельницького госпітального округу. В закладі мають бути створені належні, сучасні умови та забезпечена безпека при наданні медичних послуг дитячому населенню області, внутрішньо переміщеним особам (дитяче населення) та пораненим (дітям). На даний час з державного бюджету вже виділено 100,5 млн гривень.

Також, в липні місяці Хмельниччина отримала з державного бюджету субвенцію на придбання шкільних автобусів в сумі 14,2 млн грн. Це надзвичайно важливе питання, адже значна їх кількість була передана до Збройних Сил України.

Розпочато проведення тендерних процедур по закупівлі автобусів, фінансування з державного бюджету вже надходить.