Умови праці, безпека життя і здоров’я працівників на робочих місцях в контексті дотримання прав і свобод громадян.

Умови праці, безпека життя і здоров’я працівників на робочих місцях обговорені під час зустрічі між представником Уповноваженого в Хмельницькій області Оксаною Кізаєвою та головою Федерації профспілок області Олегом Сковородніковим в контексті дотримання прав і свобод громадян.
✅Під час зустрічі розглянуті питання про порушення законодавства у сфері надання пільг і компенсацій, за якими Федерація профспілок Хмельницької області звернулась до Державної служби України з питань праці та Мінекономіки щодо надання роз’яснень про встановлення доплат працівникам за шкідливі умови праці від 4% до 24% в установах, які фінансуються з бюджету, відповідно до статті 100 Кодексу Законів про працю України через неоднозначне трактування підстав у роботодавця виплат таких компенсацій.
Під час обговорення напрацювали алгоритм подальших дій з метою захисту прав працівників.
✅Також були обговорені актуальні питання змін до чинного законодавства. Так, 1 серпня 2024 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проєкт Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» за реєстр. № 10147, активну участь в обговоренні якого бере профспілкова сторона.
Голова Федерації профспілок області наголосив, що низку норм, що встановлюють гарантії прав працівників на безпечні умови праці, які закладені в чинному ЗУ «Про охорону праці», не відображено в законопроєкті, що є зниженням рівня захисту працівників.
✅За результатами зустрічі досягнуто домовленості щодо подальшої співпраці, а також включення Олега Сковороднікова до членів Експертної ради при представнику Уповноваженого в області.