Верховна Рада України схвалила законопроект про дерадянізацію: Зникне поняття “селище міського типу” та з’явиться поняття “поселення”

Верховна Рада України прийняла законопроект про дерадянізацію, який має внести зміни до адміністративно-територіального устрою країни. Один з основних пунктів документу – відміна поняття “селище міського типу” в Україні.

Згідно зі затвердженим законопроектом, всі населені пункти, що мають компактну забудову та чисельність населення понад 10 000 жителів, будуть надалі мати статус міста. При цьому, міста, які не відповідають цьому критерію, залишаться у своєму поточному статусі, без зниження.

Також, населені пункти з переважною садибною забудовою та чисельністю населення понад 5 000 жителів будуть класифікуватися як селища. Усі селища міського типу, після прийняття закону, автоматично перейдуть у категорію селищ.

Крім того, законопроект пропонує впровадити нове поняття – “поселення”. Це визначення стосується компактних місць проживання людей поза межами населених пунктів. Прикладами таких поселень можуть бути дачні кооперативи або мобільні містечка для переселенців.

Попередньо, до прийняття закону, в Україні налічувалося 885 селищ міського типу. Пропоновані зміни спрямовані на упорядкування системи адміністративно-територіального устрою країни та приведення її у відповідність із сучасними реаліями.