Відбулося засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Хмельницькій РВА

Сьогодні відбулося засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Хмельницькій районній військовій адміністрації у якому взяв участь  Анатолій Катеренчук начальник Хмельницької РВА.

Через збройну агресію рф проти України на Хмельниччину переїхали тисячі вимушених переселенців. Рада ВПО, яка створена в при районній адміністрації, покликана допомогти внутрішнім переселенцям, сприяти забезпеченню соціального захисту ВПО, їхньому працевлаштуванню, забезпечення житлом, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги.

Сьогодні на засіданні члени Ради з питань ВПО обговорили такі питання:

  • Про заходи сприяння Державною службою зайнятості працевлаштування внутрішньо переміщеним особам.
  • Створення дорожньої карти Хмельницького району для внутрішньо переміщених осіб.
  • Про зміни у законодавстві щодо статусу внутрішньо переміщених осіб та гарантованих державою виплат.
  • Про внесення змін до Положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Хмельницькій районній військовій адміністрації у зв’язку зі змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2023 р. № 812 «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб»
  • Про обговорення та затвердження Плану діяльності Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Хмельницькій районній військовій адміністрації на І квартал 2024 року.

Важливою частиною роботи ради є передача досвіду та знань щодо адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, також рада бореться за права внутрішньо переміщених осіб та вносить пропозиції щодо законодавчих ініціатив спрямованих на підтримку цієї групи людей.

Реалізація державної політики з питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб

Станом на 01.01.2022 року в Хмельницькому районі на обліку  перебувало 668 тисяч 673 особи постійного населення.

Від початку повномасштабного вторгнення Хмельницький район прийняв більше 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб, частина з яких, – а це майже 80 тисяч осіб зареєструвалися у нашому районі, які були змушені залишити свої домівки через російську агресію, із них понад 20 тисяч – це діти; 11 тисяч пенсіонерів та майже 3 тисячі людей із інвалідністю. Найбільше людей переїхало із Донецької, Луганської, Херсонської, Харківської та Запорізької областей.

Станом на 1 червня 2022 року по району було зареєстровано  найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб, 76607  осіб знайшли свій прихисток саме у Хмельницькому районі. Звичайно  найбільше внутрішньо переміщених осіб зареєстровані саме  у місті Хмельницький.

На сьогодні найбільше проживає у Хмельницькій міській територіальній громаді – близько 21 тисячі осіб, у Старокостянтинівській міській територіальній громаді 4083 особи, Городоцькій міській територіальній громаді 2324 особи, у Волочиській міській територіальній громаді 1145 осіб та  у Красилівській міській територіальній громаді 1117 внутрішньо переміщених осіб.

Забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, їх адаптація та підтримка є одним із найпріорітетніших завдань Хмельницької районної військової адміністрації та її структурних підрозділів. Саме тому у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування забезпечуються усі нагальні потреби: надання гуманітарної допомоги та  прихистку.

У територіальних громадах району створено та забезпечено функціонування 26 закладів тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, внесених до переліку місць тимчасового проживання Хмельницької області, затвердженого розпорядженням Хмельницької обласної державної адміністрації від 07.11.2023 року № 892, де на даний час проживає 884 особи, в тому числі 79 дітей до 18 річного віку.

37 сімей придбали житло на території району, найбільше житлових будинків -10 придбано у Віньковецькій громаді.

В районі релоковано 30 підпрємств, а саме: Волочиській, Старокостянтинівській, Теофіпольській, Городоцькій, Ярмолинецькій, Хмельницькій громадах та працевлаштовано близько 700 осіб.

Протягом 2023 року прийнято та зареєстровано 140 звернень для надання  матеріальної допомоги громадянам, постраждалим внаслідок підриву Каховської ГЕС, а саме: 2 заяви від осіб з Миколаївської області та 138 заяв від осіб з Херсонської області. Відповідно до Порядку надання одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2023 р. № 626 скан-копії заяв з необхідними документами спрямовано до структурних підрозділів соціального захисту Миколаївської та Херсонської обласних державних адміністрацій для розгляду та подальшого прийняття рішення щодо надання допомоги.