Відбувся семінар щодо впровадження Національного пілотного проєкту з надання невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства в період війни

Семінар щодо впровадження Пілотного проєкту із надання Невідкладних проміжних репарацій постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного із агресією російської федерації проти України відбувся для представників місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

До семінару онлайн долучились заступниця голови Хмельницької РДА Заряна Попадіна та начальниця управління соціального захисту населення адміністрації Оксана Москалюк.

Даний проєкт запроваджується на виконання Меморандуму мiж Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Урядовим уповноваженим з питань ґендерної політики та Глобальним фондом тих, хто пережили насильство (Global Survivors Fund), який було підписано у грудні минулого року.

Серед ключових цілей – надати невідкладні проміжні репарації постраждалим від СНПК та створити модель, яка може бути використана для розробки повноцінної Національної програми репарації для постраждалих від СНПК та інших осіб, які постраждали від збройної агресії рф.

Наразі при фінансовій підтримці урядів Франції та Бельгії триває тестова фаза пілотного проєкту, під час якої планується виплата невідкладних компенсацій у розмірі 3000 євро для 500 постраждалих, а також забезпечення іншої допомоги, зокрема медичної та психологічної, через наявну систему перенаправлення. Варто зазначити, що станом на сьогодні проміжну компенсацію отримали 114 осіб. Ще 50 – отримають виплати до кінця року.

Таким чином проєкт є прикладом спільної роботи Уряду України, міжнародних та громадських організацій і є першою подібною моделлю в світі.