Яким буде соціальний бюджет-2025?

Відповідно до проєкту бюджету, поданого до Верховної Ради до першого читання, сукупні видатки на програми соціальної підтримки у 2025 р. складуть 419,2 млрд грн.
Першочергово держава спрямовує кошти на безпеку і оборону, проте і за таких умов держава надасть фінансову підтримку, необхідні виплати і послуги всім громадянам, які цього потребують. А соціальні виплати і допомоги буде профінансовано належним чином.
Серед пріоритетів соціального бюджету-2025:
  • Захист українців від ризику бідності
На підтримку малозабезпечених родин у 2025 році планується спрямувати 19,7 млрд грн. На соціальний захист українців, які потрапили у складні життєві обставини, передбачено 80,8 млрд грн.
  • Підтримка осіб з інвалідністю
На їх соціальний захист передбачено – 6,7 млрд грн. В порівнянні з 2024 р. на 0,3 млрд більше.
  • Створення умов, щоб кожна дитина виховувалась в сімейному середовищі.
На соціальний захист дітей та сім’ї передбачено – 27,4 млрд грн або майже на рівні 2024 року (27,6 млрд грн). Значна частина цих коштів буде спрямована на те, щоб діти, які через різні обставини залишились без батьківського піклування, могли зростати в сімейному оточенні.
  • Забезпечення гідної старості для людей похилого віку
Сукупні видатки на пенсійне забезпечення становитимуть 780,9 млрд грн. Попри те, що під час повномасштабної війни Уряд має право не проводити індексацію пенсій, ми закладаємо й індексацію пенсій у 2025 році, зокрема проіндексуємо найнижчі пенсії.
  • Розвиток системи соціальних послуг
Війна внесла свої корективи в сферу соціальної підтримки. З’явився попит на ті послуги, яких раніше не існувало в країні, і які були впровадженні у відповідь на нові потреби українців. У 2025 році Мінсоцполітики планує спрямувати на розвиток системи соціальних послуг – 1,3 млрд грн, це на 22 % більше, ніж у 2024 році.
Детальніше розповідаємо за посиланням: