Заощадження електроенергії в закладах освіти: додаткові роз’яснення

Через ворожі обстріли частину енергетичної інфраструктури України пошкоджено. Щоб стабілізувати її роботу, важливо відповідально споживати електроенергію.
МОН оприлюднило рекомендації для закладів освіти щодо заощадження електроенергії: йдеться про обмеження використання кондиціонерів і зовнішнього освітлення. Такі вимушені заходи закладено в розпорядженні КМУ.
Водночас у пріоритеті — безпека учасників освітнього процесу, зокрема з урахуванням особливостей його проведення. Саме тому важливо дотримуватися таких рекомендацій:
  •  Під час підготовки та проведення НМТ, ЄВІ, ЄФВВ, ЄДКІ, інших масових екзаменаційних / тестових випробувань у приміщеннях зі значними скупченнями людей (зокрема вступників) встановлено винятки щодо обмеження використання кондиціонерів.
  •  Постійна робота кондиціонерів і вентиляційного обладнання є обовʼязковою в укриттях закладів освіти, де перебувають діти, студенти, персонал і цивільні особи під час повітряних тривог.
  •  Заклади освіти повинні забезпечувати безпеку освітнього середовища та дотримання санітарних норм. Зокрема, у теплу пору року доцільно проводити заняття з прочиненими вікнами в режимі провітрювання.
Важливо відповідально ставитися до енергозбереження, разом з тим гарантувати безпеку та належні умови для здобувачів освіти в межах наявних ресурсів і можливостей енергосистеми.