Засідання Експертної ради при Представнику Уповноваженого в Хмельницькій області

05 червня проведено розширене засідання Експертної ради, присвячене дотриманню прав дітей у форматі круглого столу на тему: «Захист прав дітей: виклики та перспективи» за участі членів Експертної ради при Представнику Уповноваженого в Хмельницькій області, представників органів влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів; міжнародних та громадських організацій, які працюють в сфері дотримання прав дітей. Співорганізатором заходу виступив Хмельницький осередок БО «Благодійний фонд «Рокада».

З вітальним словом виступила Представник Уповноваженого Оксана Кізаєва та ознайомила присутніх з роботою регіонального представництва Офісу Омбудсмана і Експертної ради в сфері забезпечення дотримання прав дітей: з початку року в Хмельницькій області здійснено 37 моніторингових візитів з метою контролю за додержанням прав дітей, з них 14 візитів до служб у справах дітей Хмельницької області; 13 візитів до закладів інституційного догляду та закладів професійно-технічної освіти, до яких повернулись евакуйовані діти; 9 візитів до закладів охорони здоров’я та 1 – до центру надання соціальних послуг.

🔹 За результатами моніторингових візитів було внесено 3 Подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; надано 117 рекомендацій службам у справах дітей Хмельницької області; 36 рекомендацій – закладам інституційного догляду.

🔹 На засіданні Експертної ради присутні були повідомлені про основну проблематику та типові порушення законодавства, виявлені регіональним представництвом Уповноваженого в Хмельницькій області, а також про поновлені права дітей за результатами проведених моніторингів та реагування на надані рекомендації, зокрема Антонінською спеціальною школою, Службою у справах дітей Солобковецької сільської ради, закладами професійно-технічної освіти, до яких повернулись евакуйовані діти.

🔹 Також запрошені учасники круглого столу дізнались про Експертну раду при Представнику Уповноваженого, про її склад та роботу та ті проблемні питання щодо дотримання прав дітей, які розглядались на її засіданнях.

✅ В подальшому член Експертної ради Тетяна Сич, керівник Хмельницького осередку БФ «Рокада» розповіла

▪️ про ідею і мету проведення даного засідання щодо захисту прав дітей в такому розширеному форматі
▪️ про взаємодію неурядових організацій та державних установ у сфері захисту прав дітей.

✅ Члени Експертної ради розповіли про ініційовані ними для розгляду проблемні питання в сфері забезпечення прав дітей, зокрема дітей, які постраждали від домашнього насильства, булінгу.

📌 По кожному з питань відбулось обговорення та прийнято рішення більшістю голосів членів Експертної ради щодо підготовки пропозицій та рекомендацій з метою забезпечення ефективного реагування на випадки порушення прав дітей та їх захисту.