“Жити назустріч” – платформа інтеграції ветеранів та ветеранок

Повернення ветеранів та ветеранок до цивільного життя – непростий шлях. Та ніхто не має долати його наодинці.

«Жити назустріч» – це платформа інтеграції ветеранів та ветеранок в трудові відносини, підприємництво, фінансові процеси й суспільство загалом.

Ми віримо, що якісна інтеграція можлива тільки тоді, коли кожен з нас зробить кроки назустріч одне одному. Вони є досить прості:

− не відводь погляд. Дивись у вічі, так ти виражаєш свою повагу.
− слухай і дивись уважно. Зважай на те, що каже і робить людина, і не роби припущень щодо її потреб або можливостей.
− зберігай звичний тон. Спілкуйся так, як з будь-якою іншою людиною, уникаючи надмірної ввічливості або покровительського тону.
− проявляй терпіння. Дай людині з порушеннями чи інвалідністю достатньо часу на виконання дій або відповіді на запитання.
− вивчай та використовуй коректну термінологію. Говори «людина з інвалідністю» замість “інвалід”, «людина з порушеннями зору» – замість «сліпий», «крісло колісне» – замість візок, «людина з порушенням чи втратою слуху» – замість «глуха», «людина з порушенням або втратою мовлення» – а не «німа».
− звертай увагу на доступність. Якщо організовуєш подію або зустріч, переконайся, що місце є безбарʼєрним і зручним для всіх.
− поважай особистий простір. Замість того, щоб одразу допомагати, запитай, чи потрібна допомога, і як саме це зробити.
− подякуй. Словесно, поглядом чи можеш прикласти руку до серця і подивитись людині в очі. Вдячність ніколи не буде зайвою.
− не запитуй військового про службу. Намагайся говорити на віддалені теми, не піднімаючи питань його служби, особливо де і за яких умов людина отримала поранення.
− будь чесним та відвертим. Завжди говори тільки правду і не надавай недостовірну інформацію. Відкривай своє серце.
− не критикуй, не вішай ярлики. Максимально толерантно реагуй на усі слова військових та ветеранів, навіть якщо дуже хочеться дати пораду чи посперечатись, не роби цього. Вислухай іншу точку зору.
− обирай життєстверджувальні теми для розмов. Уникай розмов на тему війни, політики, справедливості, почуття провини, страху. Краще піднімай теми хобі, роботи, родини, пошуку нового себе, особистого розвитку, навчання, домашніх улюбленців.
− шукай своє покликання. Шукай сферу життя чи професійну діяльність, де ти будеш корисний іншим. Якщо відчуваєш в собі силу в якійсь із сфер життя чи професії, допоможи іншим розкритись в них – поділись своїм досвідом, навичками, корисними контактами, зроби разом перші кроки.

Соціальна платформа спрямована створити велику спільноту ветеранів і цивільних та вибудувати сприятливе середовище, в якому можна досягти кращого порозуміння і співпраці.

Важливою складовою платформи «Жити назустріч» є залучення ветеранів у наповненні проєктів, аби дати змогу особисто залишити вклад у розвитку соціальної ініціативи. Проєкти різні, адже є потреба підтримки в різних аспектах.

Нам усім варто адаптуватися до актуальних викликів та спільно йти назустріч майбутньому.

Перейти на платформу можливо за посиланням

Джерело: Жити назустріч