Звільнення та відстрочка для полонених

Військовослужбовцям, які були повернені з полону, надається право звільнитися з військової служби, якщо вони не висловили бажання продовжувати службу.
Для звільнення необхідно звернутися до свого командування з відповідним рапортом, до якого додати документи, які підтверджують перебування в полоні (довідка 55).
Після звільнення зі служби наші захисники, які повернулися з полону, отримують відстрочку від повторного призову на військову службу.
Однак відстрочку від призову на військову службу по мобілізації можуть отримати лише ті військовослужбовці, які були звільнені в запас у зв’язку із звільненням з полону. Вони можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.
Якщо ж військовослужбовець, повернений з полону, звільнився з військової служби за якимось іншими, наприклад, сімейними обставинами, то факт перебування в полоні не дає йому права на відстрочку від мобілізації. Проте у випадку повторної мобілізації такі військовослужбовці можуть звільнитися зі служби саме на підставі звільнення з полону.
Водночас статтею 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Це означає, що право на звільнення мають і військовослужбовці, повернені з полону до внесення змін у законодавство.
Проєкт “Забезпечення постійного правового захисту військовополонених та зниклих безвісти як особливо вразливої категорії ветеранів в Україні” реалізовується в межах Програми реінтеграції ветеранів, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США