13 серпня – Міжнародний день шульги

Сьогодні – Всесвітній день шульги.
Близько 10-11% людей у всьому світі пишуть лівої рукою. Свято відзначається для привернення уваги виробників до проблем ліворуких. Адже сучасний світ створений для людей, які все роблять правою рукою – письмове і кухонне приладдя, двері і замки, комп’ютерні миші і багато іншого для праворуких.
Раніше людей, які писали лівою рукою, намагалися переучувати. Зараз ж їх визнають ледь не геніями. Ну, як мінімум, більш творчими та креативними.
Недарма багато відомих людей були лівшами, в тому числі знамениті письменники. Всіх лівшів серед письменників не перелічити, назвемо лише найбільш видатних.
Отже, свої геніальні твори писали лівою рукою:  М.Твен, Ф.Кафка, Г.Х.Андерсен, Г.Уеллс, Л.Керролл, М.Лєсков,  М.Матіос …
Непоганий список чи не так?
Історія свята

За деякими джерелами, вперше цей день був відзначений 13 серпня 1976 року за ініціативою Lefthanders International. Мета акції – звернути увагу виробників різного устаткування на проблеми лівшів: під час роботи на обладнанні для правшів шульги здійснюють неприродні для них рухи, в результаті частіше отримують нервовий і м’язовий стрес. Згідно з проведеним у США 1991 року дослідженням, внаслідок цього лівші частіше гинуть в аваріях на виробництві.

Крім того, досі існує практика, коли лівшів і у школі, і домашніх умовах намагаються перевчити робити все правою рукою, що нерідко викликає психологічні стреси та знижує успішність учнів.

Разом з тим, лівші так само як і правші можуть домагатися великих успіхів, будувати успішну кар’єру і навіть ставати супер-зірками. Найвідоміші голівудські зірки-лівші – Брюс Вілліс, Анджеліна Джолі, Джессіка Альба, Джулія Робретс, Том Круз, Ніколь Кідман, Барак Обама.

Цікаві факти про ліворуких

  1. Чим пізніше жінка стає матір’ю, тим більша ймовірність того, що у неї народиться лівша.
  2. Коли немовля кладуть на живіт, правші повертають голову праворуч. Лівші зазвичай повертають голову ліворуч або не віддають перевагу жодній стороні.
  3. Поміж лівшів більше чоловіків, ніж жінок.
  4. В середньому лівші досягають статевої зрілості пізніше, ніж правші.
  5. Люди, крім руки, мають також такі домінуючі частини тіла, як око, нога і вухо.
  6. Швидкість зв’язку між лівою і правою півкулями кори головного мозку у лівшів набагато вища, що означає їхні переваги під час роботи з великою кількістю імпульсів.
  7. Ліворукі люди зазвичай малюють зображення, на яких погляди намальованих істот спрямовані вправо.