Щороку у першу неділю червня світ відзначає День людей з історією раку

Щороку у першу неділю червня світ відзначає День людей з історією раку (Cancer Survivors Day). Його мета – вшанування людей, які пережили рак, підтримка тих, хто бореться з цим захворюванням, та поширення інформації про проблеми й виклики, з якими стикаються онкопацієнти.
День людей з історією раку – це також можливість нагадати про те, що рак може бути виліковним, а життя триває навіть попри складні обставини.
Також у цей день ми дякуємо за партнерство пацієнтським організаціям: Афіна. Жінки проти раку, БФП Крапля КРОВІ та Inspiration Family. Завдяки вам голос онкопацієнтів звучить впевнено по всій країні.
За даними Національного канцер-реєстру, в Україні живе понад 1,1 млн людей, хворих на рак, понад 106 тисяч випадків захворювання виявлено у 2022 році, більш як 110 тисяч – у 2023.
Повномасштабна війна, звісно, вплинула на медичну систему, проте онкологічна служба продовжує розвиватися. Програма медичних гарантій (ПМГ) покриває всі види медичної допомоги для пацієнтів з онкозахворюваннями.
Тож які послуги онкопацієнти можуть отримати у межах ПМГ:
  • ​ Первинна медична допомога:
☛ Консультації у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.
☛ Направлення на подальші обстеження та до «вузьких» спеціалістів.
  •  Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога:
☛ Консультації онкологів та інших спеціалістів.
☛ Обстеження, зокрема, і лабораторні аналізи, ультразвукову діагностику, рентген, КТ, МРТ та інші діагностичні процедури.
☛ Проведення біопсії та гістологічні дослідження.
  •  Хімієтерапія та інші види медикаментозного лікування:
☛ Лікування препаратами, що входять до національного переліку основних лікарських засобів.
  •  Радіотерапія:
☛ Променева терапія в спеціалізованих онкологічних центрах.
  •  Хірургічне лікування:
☛ Оперативні втручання, пов’язані з видаленням пухлин або метастазів.
☛ Післяопераційний догляд та реабілітація.
  •  Паліативна допомога:
☛ Медична допомога для полегшення симптомів та покращення якості життя пацієнтів із невиліковними захворюваннями, що прогресують.
☛ Психологічна підтримка для пацієнтів та їхніх родин.
  •  Реабілітація:
☛ Відновлювальні процедури після основного лікування, включаючи фізіотерапію та психологічну реабілітацію.
  • Медичний заклад, де отримувати послуги, пацієнт може отримати самостійно, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування. Внутрішньо переміщені особи можуть отримати безоплатну медичну допомогу в будь-якому куточку країни.
У разі, якщо ваше право на отримання медичних послуг в межах Програми медичних гарантій порушують, звертайтесь на гарячу лінію НСЗУ 16-77.