Що варто знати про донорство крові?

 Саме з крові виробляють компоненти, що життєво необхідні при гематологічних, онкологічних захворюваннях, хірургічних та травматологічних патологіях, кровотечах, опіках та ін. Проте, донорство корисне не лише для того, хто отримує кров, а й того, хто її віддає. Зокрема, науковці твердять, що донори менше хворіють, в тому числі, й на онкологічні недуги, мають менший ризик тромбоутворення, більш міцний імунітет. Крім того, перед донацією можна зайвий раз пройти тест на сифіліс, ВІЛ, гепатити та інші захворювання.
 Важливо пам’ятати, що від якості донорської крові залежатиме здоров’я іншої людини. Тому донором може бути особа, котра не має хронічних захворювань серцево-судинної системи, печінки, нирок, психічних недуг, алкоголізму, наркоманії, не хворіла на сифіліс, гепатит, ВІЛ-інфекцію, туберкульоз, малярію тощо.
Під час медичного обстеження перед здачею крові потенційний донор зобов’язаний надати лікарю достовірну інформацію про перенесені та наявні в нього захворювання. Якщо ж дані будуть недостовірними — ризикує нести кримінальну відповідальність.
Не можна здавати кров:
– після роботи в нічну зміну, добових чергувань, безсонної ночі;
– після прийому алкоголю протягом 48 годин (2-х діб) до моменту здачі крові або її компонентів;
– жінкам в період вагітності та годування груддю, в період менструації та в найближчі 5 днів після її закінчення;
– при наявності нежитю, кашлю, головного болю, підвищеної температури, синців, ран, забоїв, висипу на шкірі.
Донори, котрі перехворіли на грип, ГРЗ, ангіну, можуть здати кров не раніше, ніж через 1 місяць після одужання. Повне відновлення складу крові відбувається протягом 30–40 днів, а кров можна здавати раз на 3 місяці.
При дотриманні простих правил донорство буде корисним для вашого здоров’я, адже стимулюватиме ваш організм до самовідновлення та може на довгі роки стати стилем життя. Адже якщо ви – донор, то це означає, що ви — здорові.