Одна з головних проблем ветеранів після повернення до цивільного життя – пошук себе у невійськовій професії

Ветерани війни в Україні можуть стикатися з різними труднощами у сфері трудових прав, що потребують уваги та розв’язання з боку держави, інститутів громадського суспільства та роботодавців.
Український ветеранський фонд за підтримки Міжнародний фонд “Відродження” проводить дослідження щодо трудових прав ветеранів в Україні. Як зазначають його автори, після повернення до цивільного життя ветерани можуть зіштовхуватися з такими практичними проблемами:
▪️Дискримінація на ринку праці (адже роботодавці можуть не виявляти бажання працевлаштовувати ветеранів, вважаючи їх менш конкурентоспроможними).
▪️ Недостатня інформованість ветеранів війни щодо їхніх прав та можливостей в сфері праці.
▪️ Відсутність адаптованих програм професійної реабілітації та перепідготовки, спрямованих специфічно на потреби ветеранів війни.
▪️ Обмежені можливості для кар’єрного зростання.
Аби вирішити ці проблеми, слід впровадити комплексні заходи з удосконалення законодавства та практичної реалізації нормативних актів. Зокрема:
  •  Проводити інформаційні кампанії серед ветеранів для підвищення рівня їхньої правової свідомості про трудові права та соціальні пільги, які їм надаються.
  •  Надавати консультації та інформаційну підтримку роботодавцям щодо переваг найму ветеранів війни та роз’яснювати їхні правові обов’язки у цій сфері.
  •  Створити адаптовані програми професійної реабілітації та перепідготовки, які враховували б особливості ветеранів війни та сприяли їхній успішній інтеграції на ринку праці.
  •  Забезпечити можливості для професійного розвитку та кар’єрного зростання ветеранів шляхом надання доступу до освітніх курсів, стажування та інших форм підтримки.
  •  Проводити системний моніторинг ефективності усіх заходів, аби виявляти та усувати недоліки у реалізації цих заходів.
Нагадаємо, в.о. виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Руслана Величко розповіла про перехід від військового до цивільного життя у колонці для видання “Українська правда” https://www.pravda.com.ua/columns/2024/05/21/7456705/
Джерело: Український ветеранський фонд Мінветеранів