10 березня – День Державного гімну України.

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній з вечірок у Павла Чубинського, етнографа, фольклориста та поета, сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню. Чубинському пісня дуже сподобалась і він пішов в іншу кімнату, а через пів години вийшов звідти з готовим текстом пісні «Ще не вмерла Україна».

Вперше текст вірша П. Чубинського був опублікований у львівському журналі «Мета» у номері №4 за 1863р.

Музику до вірша написав отець Михайло Вербицький, знаний композитор свого часу. Вперше надрукований твір з нотами в 1865 році.

Друг П. Чубинського Микола Лисенко поклав ці вірші на музику. Потім музику створив і Кирило Стеценко. Проте остаточна пісня-гімн утвердилася в свідомості українського народу саме у співавторстві П. Чубинського і М. Вербицького.

10 березня 1865р. У Перемишлі (Польща) вперше публічно виконаний твір як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку.

«Ще не вмерла Україна» вперше почав використовуватись як державний гімн у 1917році, але законодавчо не був затверджений. У царській росії пісня вперше була опублікована в 1908 році в антології «Українська муза».

Гімн «Ще не вмерла Україна» було вперше публічно заспівано 24 вересня 1989року на головній сцені фестивалю «Червона рута». Почав виконувати Василь Жданкін і до нього приєдналися Віктор Морозов і Едуард Драч.

Виконання гімну «Ще не вмерла Україна» стало визначною подією 9 квітня 1990 року. У Львівській опері перед початком сесії Львівської обласної Ради народних депутатів ХХІІ (першого демократичного) скликання було виконано гімн «Ще не вмерла Україна».

6 березня 2003 року Законом України « Про Державний Гімн України» затверджено текст Державного Гімну України, в основу якого покладено пісню «Ще не вмерла Україна» на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву П. Чубинського. Законопроект запропонував президент України Леонід Кучма.

Зараз, коли нові герої воюють за територіальну цілісність нашої країни, гімн має особливе значення для всіх і є тою духовною ланкою, що єднає нас із попередніми поколіннями борців за свободу.