10 травня – Всесвітній день руху для здоров’я

10 травня світова спільнота відзначає Всесвітній день руху для здоров’я. Відомо, що рух продовжує життя. А його відсутність навпаки, дається взнаки на організмі людини. Знижуються функції ЦНС, падає діяльність гормональної системи, людина швидше втомлюється, стає ослабленою, розгубленою. Гіподинамія – саме так називають малорухливий спосіб життя – суттєво погіршує процес обміну речовин в організмі. Мета цього свята спонукати людей до фізичної активності. Ми повинні рухатися при першій можливості. Якщо робота є причиною пасивного способу життя, необхідно займатися фізичними справами, відвідувати фітнес-центр, займатися будь-яким видом спорту.

Всесвітній день руху для здоров’я (World Move for Health) – щорічна глобальна ініціатива сприяння фізичній активності, що фінансується Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) із широким залученням громадських організацій у всьому світі.

Всесвітній день руху для здоров’я було офіційно впроваджено в суботу 10 травня 2003 року. Ініціаторами виступили держави-члени ВООЗ після успіху Всесвітнього дня охорони здоров’я на тему “Рух заради здоров’я”, який відбувся у 2002 році. Державам-членам пропонується щороку відзначати День руху за здоров’я, щоб пропагувати фізичну активність як важливу для здоров’я та добробуту.

Всесвітній день руху для здоров’я має певні цілі, які розроблені у відповідності з глобальними та національними стратегії. Та торкаються вони не тільки фізичної активності, а також здорового харчування та загального здоров’я людини. Нижче представлений перелік основних цілей:

– Сприяти розробці стійких національних та місцевих ініціатив, політики та програм щодо фізичної активності.

– Збільшити участь населення у фізичних навантаженнях.

– Збільшити участь у фізичній діяльності через спортивні організації, заходи та інші соціально-культурні форуми.

– Пропагувати здорову поведінку та спосіб життя та вирішувати проблеми, пов’язані зі здоров’ям через спорт та фізичну активність.

– Виховувати в собі хороші звички, відмовитися від вживання тютюну, харчуватися здоровими продуктами, зменшити насильство, стрес та соціальну ізоляцію.

Джерело: з мережі інтернет