Психологічні послуги на “первинці”

Нам всім болить від новин і часом здається, що серце вже не витримає і розірветься від болю. Але хтось простягає руку допомоги – спускає пляшку води, пригощає канапкою, пропонує свій будинок для ночівлі або небайдуже вислуховує і намагається заспокоїти просто неба… І це дає надію і поштовх, щоб рухатися далі.
Нині базову психологічну допомогу в Україні можна отримати у сімейного лікаря чи педіатра. Наразі вже 500 медзакладів «первинки» мають підписаний контракт із НСЗУ Національна служба здоров’я України на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».
У межах пакета сімейний лікар, педіатр чи терапевт може:
проводити оцінку психічного стану пацієнта (дорослого або дитини)
надавати медичну та психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки
здійснювати фармакологічні й психосоціальні втручання
проводити міжособистісну терапію, когнітивно-поведінкову терапію та консультування за методом розв’язання проблем тощо.
Нагадаємо, що МОЗ, ВООЗ та партнери у межах ініційованої Олена Зеленська Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? мобілізували зусилля з підготовки фахівців «первинки» для спрощення доступу громадян до психологічної допомоги. Наразі понад 11 000 лікарів ПМД, з яких близько 2 000 – педіатри, пройшли навчання з ведення поширених психічних розладів на «первинці» та можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям із психічними розладами.