16 днів проти насильства. Щорічна всеукраїнська акція

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня в усьому світі проводиться акція «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання будь-яких форм насильства.
Кампанія має на меті привернення уваги суспільства до дотримання прав жінок і дівчат та усунення будь-якого виду насильства проти них: фізичного, психологічного, на економічному та соціально-побутовому ґрунті.
Україна є стороною Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, підписантом Пекінської декларації 1995 року та інших важливих документів в сфері захисту прав людини.
Одним із досягнень 2022 року стала ратифікація Україною Стамбульської конвенції (Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами). Приєднання до Стамбульської конвенції забезпечило додаткові гарантії захисту права на рівність між чоловіками і жінками, удосконалення цивільно-правових засобів захисту потерпілих від насильства та сприяло активізації роботи соціальних служб.
Сьогодні, коли Україна потерпає від повномасштабної агресії рф, тема боротьби з насильством проти жінок стала однією з найбільш гострих і актуальних.
Якщо ви стали безпосереднім свідком насильства, негайно телефонуйте у поліцію за номером 102. Від цього залежить життя та здоров’я постраждалої особи.
  • Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:
15-47 – Державна установа «Урядовий контактний центр», цілодобова та безкоштовна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
  •  0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 (Громадська організація «Ла Страда Україна») «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;
  •  0 800 213 103 контактний Центр системи безоплатної правової допомоги;
  •  0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 (Громадська організація «Ла Страда Україна») національна дитяча «гаряча лінія».