28 лютого – День штурманської служби авіації ЗСУ

Щорічно, 28 лютого, в Україні відзначається державне професійне свято – День штурманської служби авіації Збройних Сил. Його було затверджено  у 2008 році за ініціативи міністра оборони України.

Військовий штурман – важлива і відповідальна професія в Україні, особливо в такий складний для нашої країни час. Випустити бойове або транспортне авіасудно з аеродрому – це не просто дати “добро” на виліт. Від розрахунків штурмана залежать життя пілотів і результат військових дій. Він повинен вивчити масу важливих деталей і спланувати маршрут літака так, щоб у пілотів були шанси на безпечне повернення за будь-якої надзвичайної ситуації.

Крім цього, штурмани можуть вести аерофотозйомку, контролювати проходження пунктів маршруту і цілей, виконувати прицілювання і скидання бомб, наведення і пуски ракет, займатися десантуванням особового складу, військової техніки і вантажів. За цим усім стоїть висока кваліфікація штурмана і досконале знання своєї справи.

Щиро вітаємо із професійним святом! Зичимо ніколи не помилятися у своїх розрахунках, далі підвищувати майстерність та учити молодь. Сумлінно й фахово підходити до вирішення усіх завдань, які перед вами ставить керівництво та бойова обстановка – як ви це демонструєте у найважчий період нашого спротиву ворожій агресії! Зі святом, штурмани Української Перемоги!