29 травня — Міжнародний день миротворців ООН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 29 травня, відзначається Міжнародний день миротворців ООН. АрміяInform зібрала головні 10 фактів про діяльність миротворчих місій і роль України в них.

1. Дата, коли відзначають Міжнародний день миротворців ООН, — 29 травня. Цей день було встановлено Резолюцією 57/129 Генеральної Асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року.

У 1948 році було ухвалено рішення дислокувати військових спостерігачів на Близькому Сході, які мали стежити за виконанням перемир’я після арабсько-ізраїльського конфлікту, коли було проголошено державу Ізраїль. І, як наслідок, 29 травня 1948 року було створено Організацію ООН з нагляду за перемир’ям (UNTSO).

2. Понад 2 мільйони миротворців зі 125 держав пройшли службу в 71 операції. Нині 87 тисяч чоловіків та жінок виконують миротворчі місії по всьому світу.

3. Понад 4200 осіб загинули в миротворчих місіях з 1948 року.

4. Символом миротворців ООН є блакитний шолом, який носять учасники місій. У миротворчих місіях беруть участь як військові, поліція ООН, так і цивільні особи. Вперше офіцери поліції були дислоковані для виконання місії в операції ООН у Конго 1960 року.

Нині 9 тисяч осіб із 90 країн світу захищають вразливі спільноти та сприяють створенню відповідальних, інклюзивних та ефективних служб поліції на міжнародному рівні.

5. Сьогодні понад 14 тисяч цивільних осіб проходять службу в миротворчих місіях ООН. Там вони виконують завдання з розмінування, посилення верховенства права, підтримання політичних та миротворчих процесів.

6. Основне завдання миротворців полягає в запобіганні конфліктам, захисті цивільних осіб та демократизації у світі. Тема прав людини теж є серед пріоритетів миротворчих місій. Мета останніх також полягає в розбудові державних інституцій, залученні жінок та молоді в ці процеси.

Війни сучасності стали серйозним викликом для миротворців, з огляду на діяльність терористичних угруповань, роль дезінформації та вплив новітніх технологій, які стають у руках найманців зброєю масового насильства.

7. Цього року відзначають 76 річницю миротворчої діяльності ООН.

З нагоди цього генсек ООН Антоніу Гуттеріш 25 травня поклав вінок у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на честь миротворців, які загинули впродовж минулих 75 років. Також нагородили медалями Дага Хаммершальда (генсек ООН у 1953-1961 роках. — Ред.) миротворців, що загинули минулого року.

8. Окремим напрямком роботи миротворчих місій є розмінування. З 1997 року Служба ООН з протимінної діяльності допомагає мінімізувати загрозу вибухонебезпечних речовин на територіях, де тривають війни. Нині триває 21 операція зі знищення вибухових пристроїв для того, щоб захистити спільноти, які постраждали від бойових дій.

9. Україна бере участь у миротворчих місіях ООН з 1992 року. Географія місій доволі різна: країни колишньої Югославії під час воєн 1990-х років, Африка, країни Близького Сходу.

Найперша місія, де були українські військові, відбувалася в Боснії. Для цього було сформовано окремий 240-й батальйон миротворців. Як згадує очільник Генштабу ЗСУ у 1993-1996 роках, генерал-полковник Анатолій Лопата в матеріалі BBC News Україна, було сподівання, що українські миротворці сприятимуть встановленню миру на Балканах.

Українським миротворцям вдалося вивезти цивільне населення з анклаву Жепа, який оточили сербські військові, що тоді прагнули масово знищити місцевих мусульман. На 50 автобусах, де водіями були серби, вдалося врятувати життя цих людей. Усього, за даними ООН, завдяки зусиллям українських миротворців наприкінці липня 1995 року вдалося вивезти 5000 боснійських мусульман.

10. Понад 45 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України виконували завдання в миротворчих місіях ООН у більш ніж 25 міжнародних операціях з підтримання миру й безпеки у 18 державах світу.

Під час виконання завдань загинуло 58 українських військових.