4 травня: Міжнародний день пожежних

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день пожежника. День 4 травня для багатьох європейских країн світу вважається традиційним Днем пожежника.

Дата була ухвалена після трагічних подій в Австралії, де при черговій пожежі загинули 5 бійців, які намагалися приборкати вогнище в лісі. Побратими підтримали ініціативу та ухвалили рішення про встановлення Міжнародного дня пожежників 4 травня. Справа в тому, що це День святого Флоріана Лорхского, який є покровителем пожежників, а тому пожежники одноголосно підтримали рішення.

Щороку, традиційно у цей день, пожежники згадують своїх побратимів, які загинули під час гасіння пожежі, віддають їм честь та шану, несуть квіти та вінки до пам’ятників та меморіальних стел. Проводять заходи пам’яті та урочистості.

Вода та полум’я – абсолютно протилежні стихії, але вони однаково близькі всім пожежним, адже за допомогою однієї – вони приборкують іншу. Саме тому символом цього свята є червоно-синя стрічка, яка в свою чергу символізує вогонь та воду, відповідно.

У багатьох країнах 4 травня є професійним святом і для всіх працівників служб екстреної допомоги, які працюють, так само як і пожежні в цілодобовому режимі чергування і часто виконують свої обов’язки пліч-о-пліч з пожежниками.

Ми вітаємо усіх працівників пожежної служби з Міжнародним днем пожежника, бажаємо сили, мужності, здоров’я і дякуємо за те, що ви віддано виконуєте свою роботу заради життя та здоров’я інших.
Ваша праця безцінна, а кожен виклик – справжній подвиг!