9 травня – День Європи в Україні

День Європи в Україні: історія та факти

Традиційно 9 травня  в країнах Європейського Союзу відзначають День Європи, який став символом започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Слід зазначити, що рішення щодо відзначення 9 травня, як Дня Європи в Європейському Союзі, прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. Однак, передувало цьому подія, що відбулася ще у 1950 році. Зокрема, 9 травня в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. Але у 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучили держави-кандидати до вступу в ЄС. Тож у цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу. Так, проводили регіональні конференції та круглі столи, публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів, широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію, культурно-розважальні програми та спортивні змагання тощо.

До слова, Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначають День Європи. Це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

Нині весь світ знає, що Україна – це форпост Європи, що українці своєю кров`ю, тисячами життів захищають Європу від навали російського агресора. .

День Європи ніколи не буде для нас формальною календарною датою. Це свято для українців  –  символ причетності до європейських цінностей: поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, правової держави і дотримання прав людини.

Україна – це Європа!  І сумнівів не може бути!