Цифровізація будівництва триває: швидка й прозора реєстрація СМП у ЄДЕССБ

У Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) запустили автоматичну первинну реєстрацію спеціальних майнових прав (СМП).

Відтепер електронні заяви про об’єкти незавершеного будівництва, зокрема майбутні складники — приміщення, квартири, паркомісця надаватимуть без участі державного реєстратора. Тобто ЄДЕССБ автоматизували зв’язок із Державним реєстром речових прав на нерухоме майно (ДРРП).

Автореєстрація зекономить час і кошти, а також захистить від шахрайства. Спершу слід створити, підписати та зареєструвати заяву та дочекатися результату. Замовник може відстежувати статус реєстрації об’єкта в ДРРП в картці заяви.

Автореєстрація на порталі ЄДЕССБ корисна і для інвесторів. Вони зможуть дізнаватися коректну інформацію та розуміти статус майбутніх об’єктів нерухомості.

Сьогодні на порталі ЄДЕССБ зареєстровано 51 заяву від замовників будівництва та внесено даних на понад 80 об’єктів. У межах тестування автоматичної первинної реєстрації СМП вже зареєстровано 2 об’єкти будівництва.

Більше інформації про реєстрацію СМП отримуйте за посиланням. Тут зібрано все про СМП, МОНи, алгоритми реєстрацій об’єктів, навчальні відеоматеріали, новини та відповіді на запитання користувачів ЄДЕССБ.

Функціонал реєстрації спеціального майнового права розроблено разом із Міністерством юстиції України.

Цифровізація будівельних послуг реалізується в співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».