Цифровізація судової сфери: працюємо над оновленою концепцію е-Суду

Оновлення електронного суду дасть змогу громадянам подавати позови, отримувати документи та розглядати справи онлайн у зручний час. А суддям — не друкувати стоси паперів, проводити засідання у форматі відеоконференцій та економити час.

Основа цифровізації судової сфери — Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС). Мінцифра з партнерами долучилася до розробки системи та провела ІТ-аудит. Виявили, що треба оновити для більш ефективної роботи е-Суду. Зараз триває функціональний аудит, після якого планується запустити оновлені сервіси для громадян.

Завдяки трансформації електронного суду українці зможуть:

  • звертатися до суду онлайн у зручний час 24/7;
  • отримувати судові рішення в електронній формі;
  • подавати докази;
  • сплачувати штрафи, вносити та повертати судові збори та застави;
  • подавати процесуальні документи та повідомляти про події;
  • ознайомлюватися з матеріалами електронної судової справи;
  • переглядати відкриті дані та реєстри;
  • аналізувати судову практику й ефективність роботи судів.

Зараз в е-Суді вже доступні електронний кабінет, можливість відеоконференцій та документообігу онлайн.

Частина сервісів для громадян будуть доступні в окремому е-кабінеті, а частина — у Дії. Нині працюємо над поданням електронного виконавчого документа по судовій справі до Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) для виконання судового рішення. Наприклад, щоб стягнути аліменти з боржника, не треба буде шукати адресу підходящої служби та ходити до суду. Громадяни надсилатимуть та отримуватимуть документ автоматично, а сповіщення про всі кроки справи надходитимуть у Дії.

Зазначимо, що судові сповіщення, судові рішення та судові штрафи вже є в Дії.

Сервісами користуються 50 тис. працівників суду й судових організацій та більш ніж 6,7 млн громадян, адвокатів, нотаріусів, слідчих органів та представників бізнесів. А кількість судових рішень, які розглядали за 2021–2023 роки, — 16 904 405.

е-Суд — важлива частина Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки. Його впровадження дасть змогу мінімізувати корупційні ризики та зробити судову сферу більш прозорою й ефективною.

Електронні сервіси та систему розробляє Міністерство цифрової трансформації спільно з Вищою радою правосуддя, Комітетом Верховної Ради з питань правової політики та Державною судовою адміністрацією за підтримки USAID проєкту ЄС Право-Justice та консалтингової компанії CIVITTA.