Дії населення під час потрапляння у зону хімічного зараження

Під час війни зростає загроза хімічних аварій на об’єктах інфраструктури, які можуть призвести до катастрофічних наслідків для населення.

Поняття протидії хімічним загрозам є надзвичайно актуальним для Одеської області, адже тут знаходяться об’єкти підвищеної хімічної небезпеки. Потенційні ризики є суттєво вищими на сьогоднішній день, коли заводи, підприємства та склади можуть стати мішенню під час бойових дій або постраждати від помилкового обстрілу.

Фактори небезпеки викиду (розливу) хімічно небезпечних речовин:
Забруднення навколишнього середовища, небезпека для всього живого, що опинилося на забрудненій місцевості (загибель людей, тварин, знищення посівів та ін.), крім того, внаслідок можливого хімічного вибуху – виникнення сильних руйнувань на значній території.

Найбільша небезпека хімічної атаки в тому, що дуже важко зрозуміти, що це вона, поки не починаються симптоми.

Небезпечні викиди можуть статися на хімічних підприємствах, де зберігаються та використовуються такі речовини, як оксид азоту, аміак, хлор, синильна кислота, сірчистий газ, сірководень.

Як зрозуміти, що ви потрапили під вплив небезпечних хімічних речовин?
Хімічні сполуки можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи. У людини може виникати утруднення дихання, кашель, виділення мокротиння, іноді і з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях.

При подразненні слизової оболонки очей серед симптомів почервоніння, запалення, набряклість, помутніння рогівки, ураження райдужної оболонки очей. При гострих отруєннях – головний біль, запаморочення, загальна слабкість.
Хімічне забруднення також може ускладнити хронічні захворювання легенів, такі як астма та емфізема.

Своєчасні дії до моменту, під час і після виникнення аварійних ситуацій можуть суттєво знизити загрози і обсяги ураження людей хімічно-небезпечними речовинами (ХНР).

Це НЕОБХІДНО ПАМ’ЯТАТИ:
▪ уникайте паніки
Після отримання інформації (по радіо або інших засобах оповіщення) про викид (розлив) в атмосферу ХНР та про небезпеку хімічного зараження, виконуйте заходи:
▪ приготуйте тривожну валізку: зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації
▪ попередьте сусідів про початок евакуації
▪ надайте допомогу дітям, людям з обмеженими можливостями та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

В очікуванні інформації
▪ у разі викиду аміаку сховайтеся на нижніх поверхах захищеної споруди
▪ у разі викиду хлору підніміться на верхні поверхи будівлі

При оголошенні евакуації:
візьміть підготовлені речі, вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, залишіть приміщення (квартиру, будинок).
виходьте із зони хімічного зараження в напрямі, перпендикулярному до напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація ХНР.

Після виходу із зони хімічного забруднення:
▪ зніміть верхній одяг, прийміть душ.

Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню. У разі підозри на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте велику кількість рідини та зверніться до медичного закладу.
Міністерство охорони здоров’я України розробило інструкцію, щодо дій у разі хімічної атаки або аварії на підприємстві, домедичної допомоги у разі отруєння хімічними речовинами.

У разі хімічної атаки або аварії на хімпідприємстві потрібно:
● щільно зачинити вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи
● заклеїти щілини у вікнах папером чи скотчем
● увімкнути телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок
● попередити близьких про небезпеку та можливу евакуацію
● вимкнути побутові прилади та газ.

У разі евакуації візьміть з собою аптечку. Одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри. Використовуйте протигази або ватяно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

Залишаючи приміщення, використовуйте сходи. На вулиці не біжіть, не торкайтеся ніяких предметів, не наступайте у калюжі. Не їжте і не пийте нічого.
У разі аварій з викидом хлору – намагайтеся пересуватися по підвищеннях, у разі викиду аміаку – низинами. Якомога швидше залиште зону ураження, рухаючись поперек потоку повітря чи вітру.

Негайно одягнути засоби індивідуального захисту органів дихання!

Якщо засобів індивідуального захисту органів дихання та шкіри немає і вийти з району зараження неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте його! Зменшіть можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно зачиніть вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах. Чекайте повідомлень від органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою засобів зв’язку.

Знайте, що уражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому, якщо немає можливості покинути небезпечну зону, не панікуйте і продовжуйте вживати заходи безпеки!