Домедична допомога при інсульті

Інсульт — це небезпечне порушення мозкового кровообігу, яке вимагає невідкладного лікування, тому при перших ознаках інсульту необхідно викликати швидку (103) або – за крайньої необхідності – самостійно доставити пацієнта у лікарню. Знання базових правил першої домедичної допомоги теж може відіграти важливу роль у збереженні життя та здоров’я постраждалого.

Після виклику «швидкої» варто:

заспокоїти постраждалого і пояснити, що допомога буде надана

дотримуватися вказівок диспетчера швидкої допомоги

надати постраждалому максимально зручного для нього положення (рекомендовано – підвищене положення голови 15-30 градусів)

забезпечити постійний нагляд до приїзду бригади екстреної медичної допомоги

при погіршенні стану постраждалого повторно здійснити виклик екстреної медичної допомоги

за можливості, зібрати у постраждалого максимально можливу кількість інформації (наприклад, стосовно точного часу погіршення стану, можливих обставин, які з цим пов’язані, наявних захворювань). Всю отриману інформацію передати працівникам бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або диспетчеру прийому виклику.

При цьому необхідно пам’ятати, що:

постраждалому не можна давати їсти та пити.

якщо у нього до приїзду «швидкої» зникли наявні ознаки інсульту, – жодним чином не відміняти виклик.

Нагадуємо, що лікування інсульту є безоплатним для пацієнта (https://bit.ly/3TbIEyK). При цьому критично важливо доставити його в лікарню, яка має обладнання та спеціалістів, що можуть діагностувати тип інсульту в перші кілька годин пiсля появи симптомів (https://bit.ly/3T7g0il).