Дитбудинки сімейного типу називатимуться прийомними сім’ями

Сім’я – це сім’я. І навіть якщо тут виховуються діти, яких родина взяла на виховання, бо вони були позбавлені батьківського піклування, це теж сім’я.
Дотепер такі сім’ї називають не дуже дружнім до родин терміном – “дитячий будинок сімейного типу” чи “ДБСТ”. Коли дитина з інтернату потрапляє в “дитячий будинок”, їй здається, що вона переходить в інший заклад. А заклад не передбачає ні любові, ні щирої турботи, ні здобуття навичок для самостійного життя, ні відчуття рідних людей поруч. Така дитина довго несе клеймо “дитбудинківця”.
А насправді ж люди, які беруть на виховання дітей, створюють не заклад, не дитбудинок, а справжню велику родину.
І щоб подолати цю стигму, сьогодні ми разом з Урядом пропонуємо Верховна Рада України внести відповідні зміни у законодавство. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів.
Ми пропонуємо, щоб прийомні сім’ї користувалися тими самими можливостями, що й ДБСТ. Наприклад, батьки, які виховують від трьох прийомних дітей, матимуть право отримати в користування будинок або квартиру.
Після ухвалення змін максимальна кількість дітей у прийомній родині сягатиме восьми, з них прийомних дітей може бути максимум шість. Більше шести прийомних (відповідно, більше восьми разом з біологічними) теж може бути — якщо в сім’ю братимуть рідних братів і сестер, яких не можна розлучати. Все це робиться, щоб якнайповніше захистити права та інтереси дітей.
Зараз в Україні близько 1 300 ДБСТ, у яких виховуються близько 9 000 дітей. Ми прагнемо, щоб таких великих прийомних родин ставало все більше, щоб усі діти росли в любові та теплі, щоб жили повноцінним життям і щоб жодна дитина не залишалася за стінами дитбудинків.
Закликаємо народних депутатів підтримати запропоновані Міністерством соціальної політики законопроєкти. Дітям потрібне дитинство без стресу, без стигматизування, в турботливій родині.