Фактори ризику розвитку цуктрового діабету другого типу

415 млн людей у всьому світі мають цукровий діабет, і приблизно 193 млн – не знають про це. 90% випадків захворювання – це діабет другого типу. Та попри те, що діабету цього типу можна запобігти, захворюваність зростає.
Спочатку діабет другого типу практично не має ознак та симптомів, і це призводить до того, що вперше діагноз встановлюється, коли людина хворіє впродовж декількох років. Водночас в організмі можуть виникати незворотні зміни, що спричиняють ускладнення, наприклад, діабетична стопа, ретинопатія тощо. Захворювання постійно прогресує, тож бажано починати лікування одразу після встановлення діагнозу. А ще краще, на етапі предіабету.
Предіабет – це стан, за якого рівень глюкози ще не відповідає критеріям діабету, але вже відображає порушення вуглеводного обміну. Він сигналізує, що ризик розвитку цукрового діабету дуже високий.
Виявити предіабет можна за допомогою аналізу із визначення рівня глюкози в плазмі крові натщесерце та глікозильованого гемоглобіну HbA1C. У випадку виявлення предіабету для запобігання подальшому розвитку цукрового діабету 2 типу ефективною буде корекція способу життя (підвищення фізичної активності, раціональне харчування тощо). Ведення осіб з предіабетом – відповідальність сімейного лікаря.
Тож, коли необхідно відвідати лікаря?