Лілія Іваневич – перший лауреат обласної премії імені Володимира Ґериновича в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень

Лілія Іваневич – перший лауреат обласної премії імені Володимира Ґериновича в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень
Заснована у 2021 році обласна премія імені Володимира Ґериновича за кращу роботу в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень на вшанування видатного українського вченого, педагога, науковця, краєзнавця Хмельниччини та громадського діяча отримала свого першого лауреата.
Відповідно до Положення премія присуджується щорічно до Дня краєзнавства – 28 травня за кращу роботу в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень, яка сприяє утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, відродженню національної культури, популяризації історичного краєзнавства та вирізняється новизною й оригінальністю. Премія виплачуватиметься у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів, передбачених для цього в обласному бюджеті.
У зв´язку з військовим станом подання робіт на присудження премії та визначення лауреата було відтерміновано.
Сьогодні, 8 вересня, під головуванням керівника Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України Лева Баженова відбулося перше засідання комітету з премії за кращу краєзнавчу роботу. До складу конкурсного комітету відповідно до спільного розпорядження голів обласної ради та облдержадміністрації увійшли заступник голови ОДА Володимир Білик, заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, член Кам’янець-Подільської міської організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Комарніцький, директор Державного архіву Хмельницької області Катерина Бурдуваліс, провідний науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін, директор державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець. Також членами комітету є голова обласної організації Національної спілки письменників України Петро Маліш та голова Хмельницької міської організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Блажевич, але вони, на жаль, не змогли взяти участь у першому засіданні комітету.
Члени комітету проаналізували подані на здобуття премії роботи та висловили особисте бачення щодо відповідності вимогам конкурсу представлених видань.
Голова комітету, керівник Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України Лев Баженов подякував обласній державній адміністрації, депутатам обласної ради та усім, хто сприяв схваленню рішення про заснування обласної премії імені Володимира Ґериновича за кращу роботу в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень. Прийняття цього рішення, за словами Лева Баженова, є своєрідним визнанням діяльності обласної спілки краєзнавців та ролі професора Володимира Ґериновича, як краєзнавця, – у вивченні історії Поділля.
Заступник голови ОДА Володимир Білик наголосив, що усі подані на здобуття премії роботи є якісним науковим внеском в галузь історико-культурних та краєзнавчих досліджень Хмельниччини, які варті уваги не лише краян, а й загальноукраїнської аудиторії. Посадовець високо оцінив усі конкурсні роботи та визначив для себе фаворита – монографію про традиційний одяг українців Поділля Лілії Іваневич. За словами Володимира Якимовича, робота про традиційну подільську вишивку захоплює з перших сторінок, дивує деталями і дає можливість доторкнутись до історії та культури різних епох Поділля.
Проривом у краєзнавсті, новим словом в етнографії та взірцем серйозного багаторічного напрацювання назвали роботу Лілії Іваневич інші члени комітету, які наголосили, що книга має велике практичне значення, аналогів якій немає, є цінною знахідкою для музеїв, надає можливість вивчати історію нашого краю та заслуговує бути одним із перших лауреатів цієї премії.
Однією з робіт, які претендували на здобуття премії, було довідково-історичне видання «Творці історії Подільського краю» Віктора Прокопчука з Дунаєвець. Втім, за результатами голосування, першим лауреатом обласної премії імені Володимира Ґериновича за кращу роботу в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень визнано Лілію Іваневич за її монографію «Традиційний одяг українців Поділля (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.): історія, класифікація, конструктивно-художні та регіонально-локальні особливості».
У монографії здійснена спроба репрезентувати регіонально-локальну специфіку традиційного вбрання українців Буковинської, Західної, Східної та Центральної зон Поділля другої половини ХІХ – початку ХХІ століття.
Довідково:
На розгляд комітету надійшло п’ять робіт. Це, зокрема:
– монографія «Традиційний одяг українців Поділля (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.): історія, класифікація, конструктивно-художні та регіонально-локальні особливості», автор Лілія Іваневич, член Національної спілки краєзнавців України та НСМНМ України, доктор історичних наук (м. Хмельницький);
– видання «Українсько-подільські етюди. Портрети подолян», автор Валерій Кухльовський, директор видавництва «Бедрихів край» (м. Хмельницький);
– довідково-історичне видання «Творці історії Подільського краю», автор Віктор Прокопчук, член Національної спілки краєзнавців України, академік Української академії історичних наук, доктор історичних наук, професор (м. Дунаївці);
– книга «Старосинявщина в історії та документах», група авторів у складі Ігоря Русого, Антоніни Поліщук, Любов Сердунич, Оксани Собур, Яна Козельського;
– монографія «Віхи зростання: технікум-інтернат, коледж, інститут (1971 – 2021 рр.) група авторів у складі науково-педагогічних працівників навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут» (м. Кам’янець-Подільський) Мар´яна Тріпака, Олександра Комарніцького, Анатолія Скрипника, Людмили Комарніцької та Таїсії Боровик.
Лілія Іваневич народилася 10 вересня 1978 року в с.Пісочна Городоцького району Хмельницької області. Докторка історичних наук, позаштатна наукова співробітниця Хмельницького міського відділу Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАН України. Авторка понад 200 наукових праць з історії України, бібліографії й історичної біографістики, історії костюма, етнографії, краєзнавства та народознавства, опублікованих у вітчизняних і закордонних видання, зокрема, у Польщі та Чехії. Учасниця понад 100 наукових форумів різного рівня, у тому числі у Словаччині, Чехії та Білорусі.