Малий бізнес може отримати фінансову допомогу

50 малих підприємств, які постраждали від повномасштабного вторгнення та готові розвивати бізнес у сфері постачання товарів першої необхідності, зможуть отримати грантову допомогу. Сума кожного гранту – до 10 000 євро, або 400 000 у гривневому еквіваленті.

Як повідомляють у Представництві Європейського Союзу в Україні,  Європейський Союз і уряд Німеччини прагнуть допомогти, аби українські компанії й надалі працювали та стали опорою для стійкості й розвитку економіки України. Гранти стимулюватимуть підприємства продовжувати економічну діяльність, створювати робочі місця й ланцюжки доданої вартості, що генеруватиме податки до державного й місцевого бюджетів.

Хто може подати заявку на отримання гранту?

Бізнеси, зареєстровані в Україні не пізніше 31 грудня 2019 року, які постраждали через бойові дії або тимчасово релокувалися на інші території. Водночас продовжують вести господарську діяльність і на момент подання заявки можуть підтвердити збитки, яких вони зазнали.

На отримання гранту можуть податися юридичні особи, які відповідають таким критеріям:

основний вид економічної діяльності відповідає вимогам для отримання гранту

  • компанія має від 11 до 49 працівників;
  • власником є виключно громадянин України;
  • не провадять діяльність на тимчасово окупованих територіях України на дату подання заявки та не мають дочірніх компаній у рф, білорусі та інших країнах із санкційного списку;
  • річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро.

Гранти потрібно використати протягом шести місяців після отримання.

На що можна спрямувати кошти?

– збереження та створення нових робочих місць (виплата заробітної плати, не більше 3 працівників)

– закупівля обладнання, сировини чи матеріалів

– орендна плата за приміщення

– лізинг обладнання (окрім особистих видів транспортних засобів)

– витрати, пов’язані з переміщенням бізнесу

– консультаційні послуги (включно з маркетингом і розвитком бренда)

– послуги сертифікації

Під час оцінки грантових заявок пріоритет нададуть компаніям, які виробляють життєво необхідні товари та послуги для громадян України чи ведуть діяльність у сфері охорони здоров’я або архітектури та інженерії.

Відбір кандидатів триватиме до 25 серпня 2023 року.

Подати заявку на отримання гранту можна на порталі Дія.

Відбір відбуватиметься у два етапи:

– На першому етапі незалежні експерти вивірятимуть заявки на відповідність правилам

– Другий етап — інтерв’ю з представниками підприємства

Запланована хвиля грантів сприятиме реалізації цілей урядової ініціативи #єРобота під егідою Міністерства економіки України.

Грантові конкурси в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» виконуються німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансування Європейського Союзу та Уряду Німеччини.

Проект реалізовано за сприяння Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства економіки України. Партнер з виконання — громадська спілка «Фонд підтримки реформ в Україні».

Подати заявку на грант можливо виключно через єдиний портал державних послуг Дія. Інформаційні партнери: Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проект із розвитку підприємництва та експорту Дія.Бізнес.

За додатковою інформацією щодо програми EU4Business та нового грантового механізму звертайтеся до проектної команди: office@fsr.org.ua.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації України